Суплементи су данас широко заступљени у употреби у функцији лепоте и здравља и могу се наћи у више облика – капсуле, прах, таблете, напитак, и у њихов састав могу ући различити витамини, минерали, аминокиселине. Посебно треба имати у виду – суплементација је само додатак исхрани и не може да замени разноврсну исхрану и бригу о свом здрављу.

unplash. com Неодољиви суплементи за лепоту

Према подацима Националне анкете о здрављу и исхрани 2022, чак 52 одсто одраслих испитаника у САД навели су да су користили најмање један суплемент у претходних 30 дана. Као главни разлог за употребу суплемената навели су опште здравље и надокнаду недостатака у микронутријентима у свакодневној исхрани. Увек је добро тачно знати који нутријент вам недостаје и управо њега надокнађивати. Сви смо прошли школу за време пандемије и научили да је, на пример, редовно узимање витамина D заиста важно. Ја користим витамин C у таблетицама, cink директ у праху и шумећи магнезијум. Од суплемената у служби лепоте то су капсуле за косу, кожу и нокте, Merz Special таблете, колаген у таблетицама или праху, Омега 3 таблете које су веома благотворне за кожу, а њихова редовна конзумација доноси лепу, сјајну, хидрирану и глатку кожу.

Суплементи као што су бета каротен, витамин C, витамин Е и колаген вам могу помоћи да побољшате стање своје коже. Најбољи суплемент за јачање костију и смањења ризика од повреда јесте витамин D, који истовремено поспешује нервни и имуни систем. Пре него што започнете са суплементацијом, увек је препоручљиво да се консултујете са здравственим стручњаком или фармацеутом. Они ће вам помоћи да одаберете праве суплементе који су прилагођени вашим индивидуалним потребама.

Колаген је кључни протеин који се налази у нашој кожи, коси и ноктима. Кроз процес старења, ниво колагена у нашем телу се смањује  стога суплементација колагеном може помоћи у одржавању здраве структуре коже и косе, смањењу бора и јачању ноктију. Узимање суплемената биотина може помоћи у побољшању стања коже, подстицању раста косе и јачању ноктију. Недостатак цинка може довести до проблема као што су сува кожа, перут и спорији раст косе. Додатак витамина C у исхрани може помоћи у смањењу појаве бора, побољшању тонуса коже и допринети сјајном изгледу. Суплементација витамином Е може помоћи у постизању здраве и блиставе коже.

Такође white протеин је одличан да га размутите у воду током или након вежбања како би нахранио ваше мишиће. Исто тако сурутка у праху је одлична за ову намену и мени је омиљени укус ванила уколико вам тешко пада да је пијете без ароме. Ваши мишићи биће нахрањени, опорављени и спремни за раст и изградњу. Препоручени дневни унос протеина је 0,8 г по килограму телесне тежине.  Истраживања сугеришу да ће људима који редовно практикују тренинге снаге бити потребно двоструко више од препоручене дневне дозе, односно 1,6 грама по килограму.  Тело користи ускладиштени гликоген у вашем телу као гориво током вежбања, па конзумирање  и угљених хидрата сем протеина након тренинга помаже да га надокнадите.

Уколико желимо сјајну, јаку и хидрирану косу, блистав тонус коже, јаке и дуге природне нокте – комбинујмо здраве навике редовно: избалансирана исхрана, суплементи које надокнађују потребне витамине и минерале, брига о свом менталном и физичком здрављу, ментална хигијена , физичка активност и добре мисли су један исти пут – до здравља, задовољства и лепоте. 

Сузана Марјановић

Leave a comment