Нови Сад, Српска Атина, престоница Војводине…Иако пуно мањи од главног, и овај град препун је културе, дешавања и знаменитости, по којима је и познат. Ова места привлаче пажњу туристима широм Србије, а у последње време и шире, док су за Новосађане и неке Војвођане свакодневница.

Извор: Лазар Гуглета, Unsplash
РИМОКАТЛОИЧКА ЦРКВА ИМЕНА МАРИЈИНОГ

Лоцирана у самом центру града,улазом окренута према Тргу слободе, ова црква је многима прва асоцијација на Нови Сад. Локалцима она такође представља врло важно место, многима омиљено за састајање са друштвом. Годинама уназад грађани ову црку због њене величине и уређености погрешно називају катедралом, иако то није. Ово је прва, а истовремено и највећа, римокатоличка црква у Новом Саду која је  изграђена још почетком осамнаестог века.

Извор: Никола Мирковић, Unsplash
ГРАДСКА КУЋА (УПРАВА)

Преко пута „катедрале”, такође на Тргу слободе, налази се још једна прелепа позната грађевина. Иако је идеја Светозара Милетића била да се на овом месту подигне Српско Народно Позориште, од 1895. ту се налази Градска Управа. Ђерђ Молнар је архитекта заслужан за изградњу и изглед ове знаменитости чију спољашњост красе алегоријске фигуре вајара Јулија Анике. Слободно место на некој од клупа на тргу, залазак сунца и затим жуто-златна светла која обасјавају Новосадску градску кућу чине незабораван призор.

МАТИЦА СРПСКА

Најстарија српска књижевна, културна и научна институција такође се налази у Новом Саду. Иако је основана у Пешти 1826. Године, она у Нови Сад прелази 1864. од када овај град добија и назив „Српска Атина”. Грађевина у којој се тренутно налази Матица Српска настала је још 1912. Године, а дело је архитекте Момчила Тапавице. Велику улогу у изградњи овог здања имала је и Марија Трандафил која је 1878. године, након губитка сина и ћерке, пет године пре сопствене смрти, целу своју имовину преписала Матици Српској. И ова атракција се налази само пар минута шетње од ужег центра града у истоименој улици са погледом на трг који носи име баш Марије Трандафил. 

ГАЛЕРИЈА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Иако понекад дође до забуне, Галерија и сама Матица српска се налазе на две потпуно различите локације. Основане су исте године у Пешти и заједно су премештене у Нови Сад, али након пресељења у данашњу зграду 1958.године отпочиње самостални живот Галерије Матице српске. Улазак и посета сталне поставе коштају 200 динара за све пунолетне свим данима осим петком када су све индивидуалне посете бесплатне.

Фото: Марија Ердељи
НОВОСАДСКА СИНАГОГА

Једна од само четири у целој Србији, ова синагога је саграђена такође близу центра Новог Сада у Јеврејској улици у периоду од 1906. до 1909. године. Налази се између две зграде од којих је јадна некадашња јеврејска основна школа а друга зграда јеврејске општине. Специфичан је натпис на улазу у ову синагогу који гласи:Ki beti, bet tefila ikara l’kol haamim“, што у преводу значи „Нека ова кућа  буде дом молитви за све народе”. Тренутно, синагога не служи својој првобитној намени већ се користи као простор за свечане догађаје као што су концерти класичне музике.

ПЕТРОВАРАДИНСКА ТВРЂАВА

Како јој и само име каже, ова тврђава не припада директно Новом Саду, али је од града дели само пар минута и један мост. Налази се на десној, сремској, страни Дунава на петроварадинској стени. Раније је служила за одбрану Аустрије од Турака а сад је једна од главних туристичких атракција. Специфичан је и петроварадински сат на врху тврђаве чија велика казаљка показује минуте а мала сате.

 

Миона Косијер

Leave a comment