Кратке рукаве заменићемо дугим уз слојевит јесењи аутфит и ове варљиве јесени. У нашем крају и даље све мирише на топло лето али нас жуто лишће и бундеве у пролазу подсећају да смо на крају октобра у већ зрелој јесени. Промене температура су као ролеркостер од хладних јутара до топлог поднева, и обрнуто од топлог јутра и претоплог дана, уз местимичне ноћне кишице. Велике промене утичу на здравље људи, на притисак и на расположење.

unplash.com Кратки рукави одоше у заборав до следеће сезоне

Свакако смо и ових претоплих дана у дугим тањим рукавима како се не би разболели, стога је слојевито одевање препоручљиво. Обавезно ујутру, неки мантил, испод танак џемперчић на раскопчавање, па мајица. Ујутру док журимо на посао – ходамо брже или се гурамо кроз превоз – свакако се задишемо, загрејемо, онда улећемо у канцеларију где проветравамо и распремамо се, успут нас мало ухвати промаја и ево првих симптома прехладе. Креће се безазленом кијавицом а заврши се у кревету уз ћебе, чај и витамине. Ових дана свуда срећем прехлађене пролазнике – што на послу, што на улици, што у превозу. Зато се одлучих да ових дана прошетам ујутру до посла и да рекреативно заменим превоз брзом јутарњом шетњом уз адекватно одевање и удобну обућу.

Поред свих замерки на рачун овог времена, не можемо јесени оспорити да је зрела и кротка лепотица. Све је у смирају, у спокоју, као у припреми за зимски сан одмора. Грејна сезона је почела али нам свакако сада није потребна док нас још греје сунце. Полако али сигурно, и новембар куца на врата и изненадиће нас хладнијим облаком. Тексас јакна нам је добродошла за овај прелазни период као и шушкавац јакнице, мантили, џемпери на раскопчавање, прслуци и кардигани. Кошуља дугих рукава и памучних мајица никад није превише. Посебно белих и црних мајица је увек потребно што испод одеће као поткошуља што испод сакоа, што самостално да се носи када се загрејемо.

Кратки рукави уступиће место танким, танки материјали дебљим, јаке боје уступиће место мирнијим бојама и хладнијим тоновима. Тексас јакне полако ће се мењати са перјаницама, а гумене кишне чизме за крзненим шуњалицама Све се смењује у круг, баш као и годишња доба и празници. Нове кофере са гардеробом одлажемо, а старе од прошле сезоне враћамо на освежење пред облачење. На неке ствари од прошле године смо сигурно заборавили, па се одушевимо када их видимо. Пре куповине нових ствари, обавезно се подсетите шта све већ имате. Неке ствари које су изношене, дотрајале или исфлекане – време је да баците.

Своје добро расположење немојте ником уступити нити га било чим заменити. Све остало материјално можете мењати, купити, продати.

Сузана Марјановић

Leave a comment