Обузео те је „јесењи блуз“ и није ти ни до чега? Потражи бесплатну психолошку подршку на платформи „Све је ОК“

СВЕ ЈЕ ОК

Топли летњи дани су прошли, а са њима и дугоочекивани тренуци одмора и разоноде. Док „скролујеш“ по екрану свог мобилног телефона трагајући за идеалном фотографијом за друштвене мреже примећујеш да се јесен неумитно приближава и са собом доноси повратак у уобичајену рутину живота. Нагле промене расположења услед повратка редовним обавезама, притиска због нове школске године, покретања бројних дилема, губитака, раскида, усамљености или непријатних догађаја у породици могу полако прелазити у депресију, а она се нечујно и полако увлачи под твоју кожу и одједном схваташ да ниси ОК, да ти није ни до чега.

Ако осећаш набој свих ових негативних емоција, које су те запљуснуле одједном – немој да бринеш. Реч је о „јесењем блузу“, психолошком стању везаном за промену годишњих доба, температурне осцилације и повратак уобичајеним активностима и обавезама. Он са собом доноси осећај потиштености, безнадежности и бројне проблеме са спавањем, губитком апетита, мањком концентрације и изостанком интересовања за различите животне активности. Само признање себи да је ОК да не будеш баш увек ОК је већ значајан и важан корак који ће ти помоћи да се храбро суочиш са свим потешкоћама које су те преплавиле. И немој бринути око тога хоћеш ли имати новца да себи приуштиш савете стручњака – они су сада потпуно бесплатни и анонимни и можеш их на веома једноставан начин пронаћи на едукативној интернет платформи „Све је ОК“.

С обзиром на то да је 40 одсто младих у Србији истакло да би стигма у вези са менталним здрављем морала да се смањи како би се охрабрили да потраже неопходну помоћ, Maybelline New York је у оквиру своје глобалне кампање Brave Together (Храбри заједно) покренуо иницијативу како би се умањила стигма коју повезујемо са важним темама као што су анксиозност и депресија код младих и дао подршку УНИЦЕФ-у да унапређује и проширује ову платформу. Ако желиш да разговараш са неким о твојим недоумицама, проблемима, тешким  осећањима и онеспокојавајућим мислима, закажи бесплатно онлајн саветовање, позови СОС центар или изабери дописивање са психологом у реалном времену. Све је ово могуће само једним кликом на платформи „Све је ОК“. А ево и како се она користи.

За почетак, укуцај у свом претраживачу svejeok.rs и пред тобом ће се отворити почетна страница у чијем ћеш доњем десном углу пронаћи жуто-наранџасти чет прозор. Када кликнеш на њега, отвориће ти се три опције, па тако своје психолошке потешкоће, дилеме и недоумице можеш да поделиш са стручним сарадницима УНИЦЕФ-а путем Месинџера, Инстаграма или директно, на самој платформи. Ти бираш шта ти је лакше и једноставније.

златни сунцокрет

С друге стране чета, који је младима од 15 до 30 година доступан сваког дана од 18 до 22 часа, налазе се стручне особе од поверења које ће бити ту за тебе, да саслушају са каквим се потешкоћама суочаваш и упуте ти стручан савет и пријатељску подршку како да „јесењи блуз“ претвориш у симфонију позитивне енергије. Међутим, ако осећаш да ти је помоћ хитно потребна и да ти неко треба сад и одмах да пребродиш тренутно стање, на располагању ти је неколико телефонских линија СОС центара. До њих долазиш тако што одеш скроз на крај почетне стране где ћеш у лако уочљивој плавој траци видети црвено поље на коме пише „Позови СОС центар“. У случају да желиш да се обратиш за помоћ стручњацима у неком тачно одређеном тренутку, постоји могућност заказивања онлајн саветовања, која се налази одмах поред поменутог црвеног СОС поља.

Осим ове три опције, постоји и четврта, а то су бројни корисни текстови које су стручњаци писали из више различитих углова, па тако можеш да сазнаш и научиш како да одагнаш непријатне мисли, како да разликујеш анксиозност од депресије, како да помогнеш пријатељу, како да превазиђеш проблеме у вези или сукоб са пријатељем, како да пробудиш мотивацију у себи, савладаш страх од неуспеха и бориш се за себе и оно што ти је важно, почнеш да размишљаш позитивно и које технике за опуштање можеш да примениш када си напет.

Ту је и опција број 5 – уколико не волиш да читаш текстове, већ ти је примамљивије да теми управљања осећањима или стресом приступиш кроз АИ формат – УНИЦЕФ У Репорт платформа је решење за тебе. Можеш јој приступити кликом на линк ОВДЕ. Након отварања чета, потребно је укуцати и послати реч „СТРЕС“, чиме се активирају информације у вези са разумевањем и начинима управљања стресом, или „ЕМОЦИЈЕ“, чиме се активирају информације у вези са разумевањем, прихватањем и изражавањем емоција.

Баш као што одлазиш код зубара када те боли зуб, код лекара када се осећаш малаксало или у апотеку када ти је потребан лек за главобољу, исто тако је сасвим нормално и сасвим у реду да потражиш помоћ психолога када се осећаш безнадежно, имаш проблем који желиш да решиш и желиш да поново осетиш полет и да се осећаш добро у својој кожи. То није срамота, то није чудно и дешава се многима, више него што можеш да замислиш. Зато, време је да нормализујемо разговор о менталном здрављу, јер је оно ништа мање важно од физичког. Сада ти је сва помоћ надохват руке. Хајде да скинемо жиг табуа са ове теме и будемо храбри заједно.

Leave a comment