Ново извођење представе „Буђење пролећа“, по тексту Франка Ведекинда, „Театар Мишоловка“ представљено
новосадској публици 30. октобра у Културном центру Новог Сада.

Велики број младих занима се за догађаје из области културе у нашем граду. Веома запажено место у културној понуди нашег града заузимају и представе „Театра мишоловка”. Наша саговорница је Хана Гусић, уценица Карловачке гимназије која се бави глумом од своје шесте године. Хана последњих 10 година глуми као чланица „Театра Мишоловка“, чији је фокус на едукацији и васпитању деце и младих од 6 до 23 година. Заинтересовани за учешће и рад у драмском студију буду подељени у четири старосне групе, које предводе драмски педагози Ибро Сакић и Јелена Здравковић. У циљу популаризације културе код деце и младих Хана је пристала да одговори на неколико питања и подели своје искуство са вама.

Шта театар претставља за тебе и твоје пријатеље?

За мене, а верујем и за остале у колективу, „Театар младих Мишоловка” не представља искључиво место где се бавимо глумом и играмо представе. Многи су се кроз различите радионице и процесе стварања представа отворили, упознали људе, склопили нова пријатељства и сазнали нешто ново о себи. Осим тога имали смо прилику да научимо много нових информација у пољима историје, културе и уметности свих врста.

Шта очекујете да ћете изазвати код публике?

Мислим да се реакција публике на одређено дело може претпоставити, али да у то не треба улазити са великим очекивањима. Свакако је да се приликом спремања дела водимо тиме да допремо до публике са неком поруком, али то не мора нужно да значи да ће је свако протумачити на исти начин узимајући у обзир индивидуална осећања и искуства свакога из публике. Током протекле две сезоне увели смо дебате након представа, што се испоставило као делотворна пракса, колико за нас као глумце, толико и за гледаоце.

Да ли очекујете нову гледаност (нове гледаоце)?

Иако нам је драго што се људи свих узраста интересују за наш рад, увек се надамо што већем броју младих људи, не само на Мишоловкиним представама, већ генерално у позоришту.

Где вас наши гледаоци могу посетити?

Мишоловка нажалост нема свој простор, тако да се наше представе углавном не одржавају сваки пут на истом месту. Дуго смо радили у амфитеатру Високе школе струковних студија за образовање васпитача, међутим од 2021. се често „селимо“ и тражимо решење. Представе које смо радили у сарадњи са спомен збирком Павла Бељанског играли смо у различитим просторима спомен збирке, али смо имали и гостовања у Београду, Шиду и Госпођинцима. Због мера заштите након пандемије комад „Путујуће позориште Шопаловић“ смо 2021. године играли на отвореном, у дворишту Архива Војводине, а „Буђење пролећа“ играмо у биоскопској сали Културног центра Новог Сада где смо 3 године били гости.

Да ли можеш да најавиш неки нови пројекат на којем радите?

„Буђење пролећа“ по тексту Франка Ведекинда играли смо 30. октобра у Културном центру Новог Сада, а за даље информације о догађају можете се информисати на Фејсбук и Инстаграм страницама „Театра младих Мишоловка“.
Позивамо читаоце да посете Театар Мишоловка на наредним представама на којима је улаз бесплатан, потребно је само разервисати улазнице због ограниченог броја места путем Инстаграм или Фејсбук странице.

 

 

Текст: Данило Поповић (под менторством Варваре Лазаревић и Ирине Спасић)

Фотографије из архиве „Театра Мишоловка“, ауторка: Биљана Поповић

Leave a comment