Реализован пројекат: „Шта ме онемогућава?“ Погледајте Сузанину и Синишину причу!

Реализован пројекат: „Шта ме онемогућава?“ Погледајте Сузанину и Синишину причу!

Сузану Ристанић и Синишу Туцића свакодневно нешто онемогућава. Чудно је како, наизглед, једноставне и уобичајне радње, могу бити тако тешко изводљиве и компликоване.
Сузана и Синиша су особе са инвалидитетом. Узрок онемогућавања није инвалидитет, већ неприступачност окружења, услуга, информација, иза којих увек стоје стереотипи и предрасуде, незнање и социјална дистанца. Кад живите са онемогућавањима, онда то утиче и на ваше поступке, размишљања и начин свакодневног фукнционисања.
Сузана и Синиша имају различите приче, али опет некако сличне. Поделили су их, са жељом да се у јавности фокусирамо на реалне проблеме и решења и тиме утичемо на смањене општег онемогућавања у друштву. Погледајте њихове приче!
Сузанина прича.
Синишина прича.
Видео клипови у којима су актери Сузана и Синиша, премијерно су емитовани на трибини: „Шта ме онемогућава?“ 26. септембра у културној станици Свилара. Гости трибине били су: Сузана Ристанић и
Синиша Туцић, актери видео клипова, као и Милица Вељковић, активисткиња и новинарка и Татјана Стојшић Петковић, психолошкиња. Разговарали су о системским препрекама на које особе са инвалидитетом наилазе и сложили се да је приступачност предуслов социјалног укључивања особа са инвалидитетом и веза коју треба да унапређујемо и градимо.
Видео клипови и трибину реализовала је Креативно афирмативна организација Парнас у оквиру пројекта „Шта ме онемогућава?“, који је подржала Градска управа за дечју и социјалну заштиту Града Новог Сада! Циљ пројекта је да сензибилише јавност о положају и системским проблемима особа са инвалидитетом и допринесе повећању свести шире јавности о положају и правима особа са инвалидитетом.

Leave a comment