Уз слоган „Покренимо промене“, 21. Међународни филмски фестивал „Ухвати филм“ биће одржан од 11-15. октобра од 18h у Културном центру Новог Сада. Очекује нас 32 краткометражна филма из свих крајева света и инспиративан говорни програм у којем ће публика имати прилике да размени утиске о филмовима и разговара са присутним ауторима и гостима. Улаз на све програме је бесплатан.

 

Покренимо промене на 21. Ухвати филм-у

Фестивал се свечано отвара 11. октобра од 18h кад је на репертоару избор филмова са претходних издања Ухвати филм-а, које је спремио тим Фестивала. Гледаоци ће имати прилике да погледају филмове Вики, Глува љубав и Лица, који ће их подсетити зашто је Ухвати филм фестивал филмова који мењају перспективе.

Наредни дани Фестивала, резервисани су за сјајан филмски такмичарски програм. Од четвртка, 12. октобра до недеље, 15. октобра, од 18h у Културном центру Новог Сада, публика ће уживати у 29 краткометражних филмова из 18 држава света. Филмови су играни, документарни и анимирани. Дирају у срце, едукују, шире ум и промовишу различитости. Мењају перспективе и покрећу промене.

Сваког дана након филмских пројекција следе трибине. У четвртка, 12. октобра, одржаће се трибина „Покренимо промене: снага појединца“. Гошћа ће бити Милица Кнежевић, активисткиња, која свој профил на друштвеним мрежама користи за ширење свести о приступачности и рушење стереотипа и предрасуда према особама са инвалидитетом. Она ће говорити о снази појединца да покрене промене и објаснити зашто особе са инвалидитетом нису суперхероји кад раде уобичајене ствари.

Наредни дан, 13. октобар резервисан је за тему уметности. У оквиру трибине: „Покренимо промене: Снага уметности“, гостоваће аутор филма „Хортензија“ из Албаније, Гентиан Минга и продуцент турског филма „Нечувене ствари“, Фатих Баşдемир. Они ће заједно са публиком говорити о моћи филма да утиче и мења стварност.

У суботу, 14. октобра, тема дана је љубав. На трибини „Покренимо промене: снага љубави и страсти“, Давид Тодоровић, аутор филма „Трећа срећа“ из Црне Горе и активисткиње Сања Марковић и Анђела Стојановић, говориће о предрасудама према особама са инвалидитетом као партнерима и запитати се да ли је љубав свима дозвољена?

Фестивал се завршава разговором у недељу, 15. октобра, „Покренимо промене: снага породице“. Гошће су: Јелена Шебез, познатија по својим профилима на друштвеним мрежама као „Јелена дневник аутистичне маме“ и Татјана Пољак, председница Удружења Реално које је покренуло иницијативу да и особе са менталним инвалидитетом након 18. године имају персоналне асистенте. Ове две храбре маме истаће важност подршке породице особама са инвалидитетом, али и важност системске подршке.

Као и претходне године, сви филмови ће бити описно титловани, аудио-описани и синхронизовани на српски. Говорни садржаји преводе се на српски знаковни језик. Биоскоп Културног центра Новог Сада, где се одржава Ухвати филм, приступачан је за особе са моторичним инвалидитетом. Тиме, Ухвати филм Нови Сад је најприступачнији филмски фестивал у региону, јер је приступачан особама са моторичким инвалидитетом, Глувим и слепим особама.

Ухвати филм једини је регионални филмски фестивал о инвалидности. Већ 21 годину успешно се одржава у Новом Саду, у организацији КАО Парнас, од 2011. реализује се у Ријеци, под организацијом Udruge Spirit, од 2017. у Бања Луци под вођством Хуманитарне организације Партнер, као и у Котору у реализацији АРТ 365 из Подгорице. Одржава се са циљем афирмације домаћих и иностраних играних, документарних и анимираних филмова, чији су актери особе са инвалидитетом, као и промоције могућности и изазова особа са инвалидитетом (са посебним освртом на вишеструко маргинализоване групе) кроз уметност.

Ухвати филм добитник је награде Први глас грађана у оквиру кампање Покретачи промена 2022, коју је организовала Београдска отворена школа. Управо зато, Ухвати филм 2023 одржава се под слоганом Покренимо промене и шаље поруку да промене које начинимо сами, јесу видљиве и важне, али промене које чинимо заједничким снагама, имају моћ да мењају свет.

Више детаља, можете наћи и на званичном сајту Фестивала.

Leave a comment