„Крећимо се квалитетније – штедимо енергију!“ слоган је овогодишње Европске недеље мобилности, која почиње у суботу.

Сваке године у периоду од 16. до 22. септембра одржава се манифестација чији је оснивач и покровитељ Европска комисија. Кампања има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама.

Почиње Европска недеља мобилности – фокус на уштеди енергије

Кампања се спроводи од 2002. године, а прошле године готово 3000 градова из 50 држава Европе и света пријавило је активности са овим циљем. Листу градова и општина из Србије које су се до сада пријавиле активности можете пронаћи овде.

За општине и градове, Европска недеља мобилности пружа одличну прилику да грађанима представе одрживе алтернативе у саобраћају и да им објасне еколошке изазове са којима се суочавају. Учествовањем у акцији, градови и општине могу да прикажу грађанима које су предности избора чистијих видова саобраћаја и да тиме унапреде стање саобраћаја у својој локаној средини.

Локалне самоуправе се снажно охрабрују да ову недељу искористе за тестирање нових мера у саобраћају уз добијање повратних реакција од јавности. То је, такође, одлична прилика да се локалне самоуправе заинтересоване стране удруже и дискутују о различитим аспектима мобилности и квалитету ваздуха, да потраже иновативна решења за смањење коришћења аутомобила, да испробају нова технолошка и планска решења.

Кампања даје грађанима прилику да истраже нове могућности за коришћење градских улица и да експериментишу са практичним решењима која доприносе решавању значајних питања за градове, попут загађења ваздуха.

„Позивам све да учествују у активностима недеље мобилности. Веома је забавно, информативно је и занимљиво. Уштеда енергије и размишљање о паметној мобилности је важно за све нас и утиче и на све нас. Европска унија подржава Србију у свим напорима да постане одрживија земља и да испуни највише еколошке стандарде. Али, држава не може сама, потребно је и учешће грађана. И овом недељом пуном активности покушавамо да дођемо до што већег броја грађана“, рекао је амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре.

„И ове године, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре један је од координатора Европске недеље мобилности у Србији. Порука Крећимо се паметно – штедимо енергију веома је значајна, пошто промовише позитивне промене у урбаним срединама, које ће бити од користи свим грађанима. Преко 20 градова из наше земље пријавило је своје активности током кампање, а позивамо и грађане да се укључе тако што ће ове недеље што чешће користити бицикле, градски превоз или ићи пешке“, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић.

„За СКГО, као асоцијацију локалних власти, неизмерно је важно то што ову манифестацију подједнако обележавају велики градови и мале општине у Србији. То сведочи о високом нивоу свести локалних руководстава о потреби деловања у области унапређења квалитета ваздуха, уштеде енергије и заштите животне средине. Градови и општине из Србије обележавају Европску недељу мобилности од самог оснивања ове манифестације, давне 2002. године. Ми у СКГО, као национални координатори кампање, посебно смо поносни на акцију „Дан без аутомобила у градовима и општинама у Србији“ коју сада већ традиционално, шести пут за редом, обележава велики број градова и општина тако што градоначелници и председници општина, њихови сарадници и запослени у локалним администрацијама 22. септембра, на Светски Дан без аутомобила, на посао долазе пешице, бициклом или градским превозом. Акцији се традиционално придружују и сви запослени у стручној служби наше организације. Овим позивом на акцију ми подстичемо локална руководства да личним примером позову грађане на дијалог о променама навика у кретању и саобраћају уопште“, рекао је Никола Тарбук, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.

Све информације у вези са активностима у оквиру Европске недеље мобилности које је подржала Делегације ЕУ, можете пронаћи на линку.

Крећите се квалитетније, штедите енергију и придружите нам се у обележавању Европске недеље мобилности.

Програм

Више о Европској недељи мобилности

Leave a comment