Лето је период који испуњавамо различитим садржајима, а један од њих су и путовања.

Да би човек упознао себе и спознао вредност онога што има, неопходно је да путује и да се упознаје са другим просторима и људима. Путовања нас најчешће подсећају на лето када је време распуста и годишњих одмора и када породица проводи време заједно. Да бисмо негде отпутовали, не морамо нужно да одемо на море или неку популарну летњу дестинацију, довољно је да обиђемо нешто ново или да обиђемо са породицом нешто што је нама у близини.

КАКО ОДАБРАТИ ДЕСТИНАЦИЈУ

Постоје више фактора који утичу на то коју ћете дестинацију одабрати како за одмор од седам до десет дана, тако за викенд или само једнодневни излет. Интересовања, склоности и знаменитости које нас интересују свакако јесу један од фактора, Са друге стране, фактор јесте и удаљеност дестинације од нашег места пребивалишта. Такође, један од фактора јесте популарност места, да ли има или нема гужве, а поред тога и колико би то наше путовање коштало. Колико год да делује да је некад потребно доста новца како бисмо негде отпутовали, често је неважно ни где ћемо отићи, ни колико ћемо новца потрошити, већ са ким ћемо бити. Све што је потребно јесте мало истраживања и идеја. Најидеалније јесте да одемо у неко место које је у складу са нашим афинитетима и о коме смо маштали. Међутим, то није увек могуће. А није увек ни прави погодак. Суштина путовања јесте у тренуцима који се памте и које проведемо са драгим људима, али и у истраживању.

ГДЕ ОТИЋИ НА ОДМОР 

Важно је да када идемо на одмор нађемо место које је ипак препоручено и сигурно, али је у реду и да истражујемо. У 21. веку није тешко путовати с обзиром на повезивање свих делова света путем интернета. Врло лако до неког места можемо доћи навигацијом, онлајн резервисати лет или чак путовање и излет, резервисати и пронаћи одговарајући смештај. Лепо је отићи на место са ког можете даље да отпутујете и истражујете. Једно од идеалних места за такав одмор јесте Требиње које се налази у близини најпопуларнијих плажа Дубровника и Херцег Новог. Близина приморја није једина атракција овог места које је знаменито по Василију Острошком и Јовану Дучићу. Лепота старог града, видиковац Херцеговачке Грачанице остају заувек у сећању посетилаца. Популарна дестинације такође могу бити леп избор уколико пружају одмор и друге садржаје попут лепих места за шетњу у близину. Једна од таквих дестинација јесте Охрид или неко искључиво место на приморју попут Херцег Новог, Чања, Неума.
Међутим, не морате прелазити границу и ићи на приморје да бисте одморили. Једно од занимљивих места јесте етно-домаћинство “Скок-по-скок” у околини Ваљева које омогућава одмор у етно стилу поред реке Градац, једне од најчистијих река у Европи. Постоје и многа друга етно-села која могу пружити садржаје попут “Бабине реке”. Занимљиво је да некад не морате ни отићи на приморје да бисте били на мору, па тако можете отићи на острво Ко Чанг људском руком створено у околини Сремских Карловаца.

ЈЕДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ 

Када немате великих склоности ка истраживању историје и знаменитости, природа је увек добар избор било за одмор, било за излет, а нарочито за излет. У околини готово свакога града налазе се етно домаћинства, реке, водопади, изворишта, планине и видиковци који могу бити интересантни за пикник и излет. Такође, и неки од градова у земљи или околини могу бити интересантни за излет који се може организовати у сопственој режији или преко туристичких агенција. Поменути Сремски Карловци, Нови Сад, Ваљево, Голубац и многи други градови крију у себи знаменитости које можете истражити приликом посете. Са друге стране, ту су и градови попут Темишвара, Сарајева, Сегедина, Будимпеште, Беча или Софије до којих можете отићи и само на један дан и прошетати.
Било за коју опцију да се неко одлучи, а што свакако зависи од склоности и могућности, битно је да не заборавите да је кључ у истраживању и забави са нама драгим људима.

 

ТЕКСТ И ФОТОГРАФИЈЕ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment