Умерено а ефектно комбиновање накита је питање стила и представља праву женску уметност. Скупи комади и мноштво таквих не вреди да изложимо на себи уколико не знамо да укомбинујемо са гардеробом и да одмеримо где и када који комад пристаје. Има једна  изрека која каже: “Када погледаш у огледало, први детаљ који ти одмах падне у очи – скини га”. Треба наћи меру да сувишан накит, кич накит, накит који делује јефтино не угуши одевну комбинацију, већ да је истакне. Запамтите, драге даме, да и јефтин комад накита може изгледати скупо, уколико умете да га понесете. И обрнуто, и скупи комади, неће се препознати већ могу да упропасте стајлинг. Кључно је питање мере и укуса. 

 

unplash.com  Комбинујте накит за сваку одевну  комбинацију посебно!

Уколико носимо огрлицу – не морамо минђуше, можемо наруквицу. Све зависи колико је огрлица ефектна или дискретна и које су величине минђуше. Свакако ефектна огрлица и висеће минђуше не иду, док оне малене уз ухо би могле. Са друге стране, ако хоћемо висеће  минђуше,  онда можемо дискретан танак ланчић око врата. Ако имамо наруквицу, није нам потребан велики прстен. Исто тако, ако имамо ефектан брош или шарену мараму, ешарпу – није нам потребан накит. Водите рачуна да усклађујете комплементарне боје, затим величину накита и дезене. Конкретно, ако имате дезен на једном комаду  – други нека је једнобојан, ако вам је један комад гломазан, други мека буде малени, ако је један комад дречаве боје други нека буде пастелне, ако је један комад шарен, нека је други једнобојан. Водите рачуна да боје накита се комбинују са бојама одеће, не морају  бити исте боје, могу нијансе или друге комплементарне боје са којима се допуњују.

Исто тако, лепо се слаже и накит од истог материјала, рецимо дрвене кугле на огрлици са дрвеним минђушама, полимерна глина и њене минђуше могу са истом огрлицом, нерђајући челик, злато, сребро, одувек се најбоље слажу свако са својом врстом материјала. Квалитетна бижутерија може изгледати веома отмено, ако је пажљиво и са укусом израђена од обичног али квалитетног материјала. Ја сам открила уникатни накит – рукотворина где се праве занимљиве комбинације кругова, квадрата,  коцки од дрвета. Узела сам свих могућих боја још ми само фале нијансе сваке боје  и онда сама правим комбинације за сваку прилику,  тако што их нанижем на силк по избору. Некад су то три кугле различитих величина, некад пет а некад једна већа, некад бирам сјајнију фарбу а некад мат. Тако да изгледа да  имам брдо огрлица а заправо само десетак куглица.

Можемо наићи на накит од слоноваче, од перли, накит од порцелана. Јако је лепо прстење осликаних дезена ручно прављено од порцелана. Порцелан лепо сија, префињен је и одлично изгледа када се дезен оивичи рецимо златном бојом, мада и сам прстен може бити и  у мат црној боји и опет ће изгледати моћно. Поред све понуде рукотворина,  најрадије бисмо бирали комаде од племенитих метала. Такође бисмо радо носили драго или полудраго камење али некада и копије могу бити толико добре да нас могу у тренутку обрадовати. Ахат, опал, жад, тиркиз, тигрово око, гранат, димни кварц ,,аметист, смарагд, рубин, соколово око , бисер  – то су све примери прелепог полудрагог камења.

Подела камења потиче још из древне Грчке, где се ови кристали деле на драго и полудраго камење. У драго камење спадају: Дијамант, Рубин, Сафир, Смарагд и  Аметист(које је на ивици драгог и полудрагог камења), док су сви остали полудраго камење. Мој омиљени камен је заправо минералоид опал у препој плавој боји која је се пресијава прозрачно и вуче на тиркизно али и даље не нагиње ка зеленој већ остаје у плаветној боје. Имам такав омиљени сет – минђуше, прстен, и привезак са каменом плавим опалом. Једна од познатих легенди  је о томе како је опал настао у Индији. Наиме у једну божанствено лепу девојку су се заљубила три бога која су се борећи се за њену наклоност одлучила да је насликају, свако у различитој боји, златна, плава и црвена. У све су се умешали ветар и  судбина и уместо слике настаде прелепи камен у који су претворили  лепу девојку.

Сузана Марјановић

 

Leave a comment