Лето је увелико у току и сви смо током летовања и сезоне годишњих одмора изложени сунцу много више. Хтели или не да се сунчамо, сунце не можемо избећи и UV зрачење, а да би кожа и коса биле лепе и током осталог дела године неопходно је да се правилно штите и негују. Да бисмо дошли до уједначеног бронзаног тена, треба нам поступна заштита одговарајућим фактором и постепено излагање високим температурама.

unplash.com Уживајте на мору и нека ваш тен заблиста исто као и срце!

Како да заштитимо косу?

Уживање у морским валовима је прелепо али хлор  и морска со оштећују косу стога је добро хидрирајте. Понесите сламнати шешир и будите дама на плажи – ем је коса заштићена од сунца, ем сте стилизовани. Водите рачуна о исхрани – нека буде богата јајима, рибом, јогуртом, спанаћем, броколијем, грејпом уз довољан унос течности 8-10 часа за активан летњи дан је у реду.

Кокосово уље је најбољи избор за заштиту косе од сунца за косу која је оштећена, која има перут, којој недостаје волумен, хидратација, која споро расте,  која се фарба. Кокосово уље је пуно хранљивих састојака али не бисмо смели претеривати са његовим коришћењем .У блендер ставите један авокадо, једну банану, две кашике кокосовог уља и изблендајте све састојке, прекријте целу косу овом маском, умотајте је у пунђу и затим ставите капу. Ево једне домаће природне маске за косу.

Маслиново уље је одлично за негу косе током целе године а посебно лети. Можете направити маску за косу са циметом, медом и маслиновим уљем против опадања косе, или помешати  уље са белим луком за раст косе. Ваша коса ће бити сјајна, блистава, мека и ревитализована. Најбоље користите екстра девичанско уље, а одлично је што поред неге косе. можете намазати тело на плажи да бисте привукли сунце за таман блистави тен.

Како да правилно користимо креме за заштитним фактором?

Сви желимо да се вратимо са мора са уједначеним, блиставим препланулим теном, наравно без опекотина, без флека од сунца, без коже која се гули, без црвенила. Желимо да лепо потамнимо и да нам тај тен што дуже потраје. Почните са високим заштитним фактором, фактором 50 колико год да мислите да нисте бели, излагање сунцу на мору па чак и у хладу може да вас лако превари. Сунце је на мору неупоредиво јаче иако ми то не осећамо. Стога не брините поцрнећете али се морате мазати стално и у дебелом слоју свуда. Врло је индивидуално и то какав вам је тип коже, какве сте пути, колико сте осетљиви на сунце и колико вам је тен природно светлији или тамнији. Свакако се мажите са 50 фактором, касније са 30 а када наносите уље или млеко за тзв. бронзани тен прочитајте упутство обавезно. У већини случајева они немају заштитни фактор, па је потребно прво користити заштиту па онда крему или мармеладу за препланулост. Свакако увек читајте упутство заштитних фактора, уља и разних мазалица које користите и у периоду од 12 до 3h обавезно хватајте дебели хлад.

Водите рачуна о свом телу исто као и о свом духу. Препустите се сунцу и води као извору животне енергије. Уживајте!

Сузана Марјановић

Leave a comment