Треће вече Нишвил џез фестивала протекло је у мешовитим жанровима – од квартета Motel Kaiju и Бојана Цветковића преко кубанских и џангл ритмова све до словеначког састава Jazz Punt Big Band. 

Треће вече Нишвил џез фестивала на главој бини отворио је квартет Motel Kaiju који за себе каже да ствара креативни баланс између вештачких и природних звукова, користећи винтиџ синтисајзере и модерну технологију. Овај италијански квартер предвођен Николом Фарацијем увео је публика Нишвила у трећу фестивалску ноћ, а одмах за њима, наступио је квартет младих музичара са домаће џез сцене на челу са Бојаном Цветковићем. Један од најзапаженијих састава на домаћој џез сцени и овога пута показао је зашто публика воли да их слуша и својим наступом испунио сва очекивања.

Након њих, још један квартет, али потпуно различитог жанра – Brekky Boy. Овај аустралијски састав понудио је љубитељима електро звука праву посластицу. Спајајући традиционалне ритмове са новим технологијама, дали су публици око сат времена потпуног плесног размрдавања.

Мрдање куковима у салса ритму уследило је одмах потом када су на сцену изашли Eurocubans. Чак 14 европских и кубанских музичара, окупљених на иницијативу словеначког перкусионисте Чрта Пшеничника, унели су дашак Кубе и разгалили публику. Весео наступ и позитивна енергија допринели су да овај састав дефинитивно буде међу главним наступима треће вечери. Томе је свакако допринео и фантастичан вокал Гремијем награђиваног Хуана де Маркоса Гонзалеса.

Најављивани као носиоци треће вечери, британски састава Asian Dub Fondation променио је ритам за 100%. Мешајући џанг ритмове, даб бас, гитарске деонице и милитантни реп, донео је публици огромну количину добре енергије и фестивалског вајба. Све време комуницирајући са публиком, обраћајући се у моментима и на српском језику и певајући песме са свог деветог студијског албума који за тему има Брегзит (ACCESS DENIED), довели су атмосферу до усијања. Кроз фузију жанрова успели су да испреплету реп, рок, електро, џез и реге, као и да модеран џез звук укомбинују са својим јужноазијским коренима.

Вече је завршено наступом Словенаца у саставу Jazz Punt Big Band, који су својим наступом још једном показали зашто су један од водећих џез бендова на словеначкој сцени.

Осим главног дела, посетиоци су били у прилици да слушају и наступе који су чинили пратећи програм, а они који воле да уживају уз звуке трубе могли су да се веселе уз програм ,,Пријатељи Шабану” на Летњој позорници. На Хип-хоп сцени синоћ је премијерно приказан филм о реперу Далибору Андонову Груу.

Програм последње вечери погледајте ОВДЕ.

 

Текст: Сања Ђукић

Фото: Александар Радишић

Leave a comment