Други дан Нишвил џез фестивала одржан је синоћ на Тврђави, а публика је била у прилици да ужива у наступима познатих домаћих и светских музичара. 

Вече је на главном стејџу отворио октет Душана Петровића, који је публику уз нежне звуке саксофона и мешавину жанрова увео у ритам друге вечери. За њим је наступио Кун Фу (Kuhn Fu), бенд који чине музичари из Немачке, Турске, Холандије и Велике Британије и који је био право освежење за све љубитеље џез панка.

Око сат времена ,,тврђег” звука размрдало је публику и дало потпуни контраст следећем наступу, на ком нас је Алма Мићић, некадашња нада балканске џез сцене, а данас призната уметница на америчком небу, очаравала својим гласом, уз пратњу свог супруга и гитаристе Милета Мићића, басисте Петера Славова и чувеног бубњара Грегорија Хачинсона. Осим старих хитова које је публика певала углас с њом, Алма је представила и неколико нумера са новог студијског албума, петог по реду, који тек треба да изађе, а сниман је у Њу Јорку.

Трећи наступ био је наступ чувеног Теодосија Спасова, бугарског музичара, једног од најбољих балканских музичара који својим кавалом емоције претаче у музику. Заједно са бендом No Keys Trio, Теодоси је још једном показао зашто га сврставају у сам врх ,,world music” жанра, како су га организатори и најавили.

Ида Нилсен, данска бас звезда, била је дефинитивно једна од најишчекиванијих извођача друге вечери. Према америчкој штампи, Ида је један од 10 најбољих басиста на свету, а синоћ је публици на Нишвилу пружила све варијанте фанка уз добру енергију.

Друго вече завршено је наступом пољског бенда Tantfreaky, који су се потрудили да публици обезбеде, уз мешавину жанрова, како су сами рекли, музику слободе, моћи и нежности. 

Програм треће вечери погледајте ОВДЕ.

 

Текст: Сања Ђукић

Фотографија: Александар Радишић

 

Leave a comment