Funk Shui, Dolores, Oxajo на овогодишњем Фестивалу уличних свирача – Градић фест

Фестивал уличних свирача – Градић фест ће и ове године угостити регионалне извођаче. Funk Shui, Dolores, Oxajo само су нека од имена чији наступ очекујемо у подграђу Петроварадинске тврђаве. Ове године програм фестивала употпунићемо и класичном музиком са
жељом да уметничку музику приближимо публици.

Funk Shui, Dolores, Oxajo на овогодишњем Фестивалу уличних свирача – Градић фест

FUNK SHUI је еклектични колектив са седиштем у Северној Македонији, вођен незаситом радозналошћу да истражи нове путеве музичког изражавања. Од свог првог албума “Aether” 2012. године FUNK SHUI се непрестано развија, усавршава своју визију и звук.

Осим њих на фестивалској бини засвираће и Оxајо – нови поп-рок бенд из Београда који је окупио талентоване музичаре већ добро познате сцени: Дуката Страјнића и Ану Јанковић из бенда Stray Dogg,  Марка Ајковића из бенда Артан Лили и Дариа Вуксановића из бенда Савана.
Јединствен спој попа и рокенрола који спаја различите жанрове доноси публици нов и аутентичан звук.

Један од фаворита овогодишње Песме за Евровизију, Филип Балош наступиће на овогодишњем фестивалу. Ово такмичење му је донело велики број позива на наступе како у Србији тако и широм Европе као што су Шведски и Пољски Еуровисион Пре – Партy.

Из Хрватске нам ове године долазе бендови Долорес и VOADO.

Женски поп дуо "Dolores" инспирацију за своју музику проналази у новом таласу, у бендовима осамдесетих и деведесетих година прошлог века, али и у музици савремених алтернативних састава из земаља бивше Југославије. У својим песмама, Долорес се посвећује темама свакодневице, бавећи се претежно стварним проблемима и осећајима замишљених ликова.

VOADO сте можда већ видели као члана бендова Ђутко и плодови земље, али сада долази у другом саставу, као соло извођач "Snooze" је први сингл и спот који је обeлежио улазак у нову годину и нове мужичке воде. Песме су добро одјекнуле код слушалаца у Португалу и Шпанији где су и били први наступи уживо изведени. Софар Соундс у Мадриду издваја се као један од посебних.

У амбијенту малог барокног градића уметници ће публику класичном музиком повести на пут око света. Посетиоци ће тако, између осталог моћи да чују мелодије источњачких композитора, танго Астора Пијацоле, али и увек заводљивог Моцарта.

Новосадски танго квинтет окупио је музичаре који су раније сарађивали на различитим музичким пројектима, са жељом да направе танго ансамбл по узору на чувени Пјацолин састав. Повод за оснивање ансамбла био је управо јубилеј – 100 година од рођења планетарно популарног аргентинског композитора Астора Пјацоле, који се 2021. године обележавао у целом свету.

Још многа имена вредна пажње чине овогодишњи програм фестивала, а нека од њих су свакако Боордмен, Pop Hor Radio, Duo Fuego, Креативни погон и Дуо Фуего. До сада објављени програм можете погледати на сајту путем линка.

Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан од 24. до 26. августа. Фестивал организује Уметничка асоцијација „Инбоx“ из Новог Сада уз покровитељство Града Новог Сада, Министарства Културе Републике Србије и Управе за привреду Града Новог Сада.

Leave a comment