Овогодишњи Фестивал уличних свирача – Градић фест биће одржан од 24. до 26. августа у подграђу Петроварадинске тврђаве. Страни програм традиционално и ове године краси наш фестивал, а извођачи долазе из разних делова Европе и у Градић доносе различите перформансе.

Градић Фест

Луткарску представу представиће Michele Roscica, музичар и блуз певач који је рођен у Напуљу. Од 1994. године посвећен је уличној уметности приповедања, правећи сопствену луткарску представу лутајући улицама Италије и Европе, доносећи публици ‘guaratelle’ (Авантура Пулчинеле). Флаирдрум дуо долази из Хамбурга, а своју музику представља користећи флауту и Флаирдрум, иновативни инструмент, направљен од обичних пластичних флаша. Изненађујуће чист, скоро металан звук врло лако плени пажњу публике. Савремена верзија циркуса из прошлости, улични театар двадесетог века доноси нам La Famiglia Mirabella. Енергија, жонглирање, мимика, акробација, плес, позориште, музика саставни су део овог јединственог догађаја.

Елегентни гудачки квартет из прошлости – Rusty Brass бенд од улице до концертне сале, од смањеног Пикола до повећаног Грандеа,одушевљава младе и старе слатким мелодијама и смелим хармонијама. Ел Лорен Лоренцо Мена (Ел Лорен) је перкусиониста, ди-џеј и композитор рођен у Мадриду. Каријеру је започео као бубњар за више бендова у мадридском underground кругу. Осим страних извођача по позиву, на фестивалу ће још наступити и регионални и домаћи уметници који ће бити накнадно објављени. Сви програми ће и овог пута бити потпуно бесплатни за посетиоце. Фестивал уличних свирача – Градић фест 2023. организује Уметничка асоцијација “Инбоx” из Новог Сада, уз покровитељство Града Новог Сада и Министарства културе Републике Србије.

Leave a comment