Када су температуре далеко изнад просека, односно кад имамо тропско лето у Србији, питање одеће и материјала постаје битна свакодневница посебно уколико идемо на посао. Потребно је да одевање буде одговарајуће послу или одређеној прилици, да нам буде пријатно и конфорно и што је најважније да нас додатно не загрева или иритира.

Како се обући на пакленим врућинама?

Које материјале избегавати на врућинама?

Акрил, рајон, најлон, вуна, сатен, одећа од коже, полиестер су материјали које треба заобилазити у широк луку, посебно преко лета, јер ћете бити мокри до голе коже, ознојени, изиритирани  и изнервирани. Синтетички материјали задржавају топлоту, не упијају влагу, ниси погодни за проветравање, могу ширити и непријатне мирисе. Ако пак идете на свадбу, разумем колико вам је битна атракција одевне комбинације тог дана али добро размислите можете ли носити цео дан такав материјал колико да изгледа јединствено и прелепо. Можете ли истрпети због лепоте тог дана или вам је важније да се осећате пријатно у одећи и у својој кожи.

Које материјали су препоручљиви на врућинама?

Лан, памук, вискоза, џерсеј, свила, брокат – лагане, прозрачне, меке тканине су погодне за летње врућине. Зној се брзо суши, влага упија, не лепе се за кожу и не изазивају црвенило, прозрачни су, лагани, погодни за проветравање које ће вам пријати. Ништа лепше него кад осетите поветарац кроз вашу одећу коју ветар лагано понесе на топлом ваздуху и освежи вас. Памук и вискоза тако пријају кожи, пријањају уз њу, мекани су и праве хладовину. Кажу да сатен није препоручљив али може да прође за важније летње догађаје, такође мокра ликра ми веома прија током лета када желим да понесем хаљину на неки догађај.

Модели и кројеви одеће који су препоручљиви на врућинама

Потребно је да кројеви буду шири, лепршаво да падају, да вас не стежу и да не пријањају превише уз тело, односно да су шири. Ви можете додати каиш уколико желите да устручите тканину. Леђа и рамена не смеју бити огољени али рукави са дебелим бретелама и коса која пада на рамена као и свилена марама којом се можете огрнути, за случај крајње нужде, увек су спас у одређеним приликама.

Шта обути током паклених врућина?

Кожну и разгажену обућу обавезно. Потпетица нека буде стабилна, што више отворена сандала, с тим да поведите рачуна да прсти буду затворени, уколико радите на пословима који захтевају dress code. Али и у том случају пета може бити отворена, затим може материјал бити рупичаст тако да нога лепо дише на врућини. Свакако не обувајте први пут нову обућу на врућини, уколико не желите гомилу жуљева и плихова на ногама.

На врућинама водите рачуна да будете адекватно обучени, најпре због вашег бољег осећаја, затим због здравља и на крају и због лепоте, обуците се адекватно, одмерено и занимљиво.

Осећате се лепо и бићете примећени!

Сузана Марјановић

 

 

Leave a comment