Идеја фирме New Pen да, уместо од дрвета, графитне оловке и бојице праве од старих новина, једно је од 16 иновативних решења за убрзање зелене транзиције, које је добило финансијску подршку Европске уније у оквиру иницијативе “ЕУ за Зелену агенду у Србији”.

Предузетнички дух у породици Марковић увек је постојао. После више од 16 година у услужном послу, одлучили су да се опробају у производњи. Имали су разне идеје, а онда су одгледали филм „Чудан живот Тимотија Грина“, у коме један од главних јунака ради у фабрици оловака и синуло им је: „У Србији нико не производи оловке, могли бисмо ми“.

– Када је почело истраживање какав је процес производње обичних дрвених оловака и какве су машине потребне, сазнали смо да у Кини и Индији производе оловке од старих новина и рециклираног папира. И ту више није било назад! Сама идеја да се производи нешто чега нема нигде у Европи и да тај производ буде скроз еколошки и занимљив нас је толико обузела да смо недељама покушавали да нађемо како се то ради – прича Марковић додајући да већина оловака које се производе у Кини и Индији није потпуно еколошка, а они су желели да њихов производ буде квалитетан и 100 посто еколошки и здрав за употребу.

Након што су успешно спојили креативност и одговорност према животној средини, настали су њихови необични производи – графитне оловке и бојице од старих новина.

– Процес производње није нимало једноставан. Он започиње сакупљањем или куповином непрочитаних новина. Затим се новине слажу тако да се могу сећи на шлајфне. Једна шлајфна новине довољна је за једну оловку или бојицу. Онда на ред долази најспорији део посла, а то је ручно лепљење графита у сваку новину. Следи ролање новине и графита у оловку на полуаутоматској машини – објашњава Марковић.

Захваљујући подршци коју су добили у оквиру иницијативе “ЕУ за Зелену агенду у Србији” у изради су две нове аутоматске машине које ће убрзати ролање оловака.

Следећа ставка у процесу производње је сушење.

– Ми смо купили три пећи које суше оловке, али смо закључили да троше исувише електричне енергије, па смо направили систем да се оловке суше природно. Процес сушења зависи од годишњег доба, а траје максимално два дана. После сушења, на ред долази сечење како би свака оловка била исте дужине, а затим и њихово резање. Када се сви процеси заврше, на реду је контрола квалитета сваке оловке и бојице и њихово паковање у кутије – додаје Марковић.

Овим начином рада, успевају да направе 3000 – 3500 комада дневно, а сав материјал, осим графита, набавља се у Србији.

Марковић не крије да је на почетку било много изазова – од набавке материјала, њиховог тестирања, па до саме производње, јер нико у тиму није школован за ову врсту посла. Мада много тога на самом почетку нису знали, упорним радом су успели да дођу до производа на који су јако поносни. Оно у шта су били сигурни од самог почетка јесте да не одустају од посвећености очувању животне средине. Због тога стално развијају нове идеје како би на крају дошли до потпуно заокруженог производног процеса, без отпада.

– Упоредо са еколошким развојем производње, радимо и на подизању свести о значају заштите животне средине. Наша визија је да допремо до што више људи, посебно до најмлађих, који би прихватили не само наше производе, већ и наше начело и идеје по питању очувања животне средине. Надамо се да ће наш пример подстаћи и друге да се више позабаве овом темом и да покушају да дају допринос у складу са својим могућностима – закључује Драган Марковић.

Нови Изазов за иновативна решења за зелену транзицију српске привреде, објављен је у фебруару ове године, и биће отворен до краја 2026. године, са циљем да подржи иновативна решења у свих пет области Зелене агенде за Западни Балкан.

 

Пројекат “ЕУ за Зелену агенду у Србији” уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

 

Фотографије: New Pen

Leave a comment