У последњем периоду веома су актуелне приче о легендарном Титанику,  имајући у виду актуелно дешавања са несталом подморницом која је кренула у обилазак олупине управо овог брода потонулог на дно Атлантског океана. Како је подморница Титан нестала приликом експедиције са 5 путника у јуну 2023. године,  потрага је трајала неколико дана. Тим поводом приче истините или не, кренуле су да се препричавају о Титанику и највећој поморској катастрофи која се десила априла 1912. године. Потонуо је нажалост, на свом првом путовању од Саутемптона до Њујорка.

unplash.com Катастрофа пловидбе Титаника

Величанствени брод ударио је у ледени брег и са собом повео на пут без повратка преко 1500 људи. Његова олупина пронађена је 1985. године на дну океана. Највећи путнички број на свету у то доба који је требао да доминира праокеанским саобраћајем. У водени амбис дубок око 3-4000 метара под водом потонуо је Титаник након 4 сата драма.

Вода је била мирна, океан је био као стакло, месечине није било, али је било ведро, температура је била минус два.

Обавештења о леденом брегу су стизала током целог дана али нису пристигла до кабине брода. Брод Калифорнијан био је врло близу Титаника и лако је могао да спасе све путнике, али услед густе магле и квара у комуникацијама, то се није десило. Ниједан чамац за спасавање није био испуњен до крајњег капацитета. Да су брег увидели 30 секунди раније, несрећа би била избегнута. Једноставно, ништа тога дана није ишло на руку Титанику. 705 путника је спашено а погинуло је 1517.

Титаник је био дугачак 269 метара, широк 28 метара, а висина брода била је 32 метра. Био је тежак 46.000 тона. Имао је десет палуба. Брод је био направљен у стилу луксузних хотела, стилови прве и друге класе подсећали су на ренесансни стил времена Луја Петнаестог. Два и по сата пошто је Титаник ударио у ледени брег, око 2.10 вода је почела да продире у брод, који се преполовио на делу између другог и трећег димњака и почео вертикално да се уздиже, док се стотине људи борило да се одржи на крми. У 2.20 све се завршило. Постојао је један Србин који се спасао као и једна беба. Постоје приче да је највише страдалих управо из треће класе и да су богатији имали предност код спашавања.На њему су током његове пловидбе путовали неки од најбогатијих људи на свету тог доба, милионери, индустријски магнати док је у трећој класи било емиграната и сиромашнијих слојева међу којима је било највише погинулих.

Подморница Титан која је кренула да истражи олупину Титаника је имплодирала око 90 минута након зарањања у воду. У подморници је било 5 путника:  директор компаније, један милионер и један милијардер, син једног од њих и ронилац. Подморницу су тражили скоро 5 дана колико је било залиха кисеоника за чланове посаде међутим убрзо су пронађени остаци имплозије и докази да је врло брзо дошло до трагедије. Истрага ће утврдити тачне узроке али јасно је да је морско дно немилосрдно на тој дубини и да је окружење Титаника и даље јако опасно подручје.

Филм Титаник је оставио снажан и емотиван утисак на гледаоце. Можда ће у наставку једног дана настати и филм о Титану који је био исте несрећне судбине.

Сузана Марјановић

 

Leave a comment