Почетак радног дана изискује освежавајуће, кофеинске или чајне напитке како бисмо се припремили за радне обавезе, хидрирали организам, концентрацију подигли и разбудили наш елан за радне обавезе. У зависности од тога ко шта воли, шта му је потребно и на шта је навикао да започиње дан – најчешће је то турска кафа,  зелени чај или цеђена поморанџа. Неко ће попити нес или капућино, ледену кафу или ледени чај током лета или топао чај током зиме. Мој ритуал подразумева да се после доручка ујутру, без обзира на годишње доба, попије јака црна домаћа кафа без шећера, након тога могу почети са радним обавезама, састанцима и плановима на послу.

unplash. com  Мој јутарњи избор је црна незаменљива домаћа кафа, а ваш?
  • Зашто попити турску кафу ујутру?

Црна јака кафа за мене је закон сваког јутра. Она ме тако добро разбуди и сама та арома је незаменљива. Волим укус бразилске кафе, колумбијске, и обавезно је конзумирам без шећера. Једна шоља кафе  ујутру може да нам да праву дозу енергије, и да нас разбуди. Али, ујутру ће превелике дозе кофеина подићи ниво хормона кортизола, који се повезује са осећањем стреса. Зато се ујутру ограничим на једну малу шољицу јаке кафе, то је права мера, после током дана могу попити биљни чај.

  • Зашто попити зелени чај ујутру?

Шоља зеленог чаја за јутро је највиши унос кофеина који ће вас раздрмати попут енергетског пића, детоксиковати организам и избацити отрове. Увек се после зеленог чаја осећам свеже и енергично. Потврђено је да људи који конзумирају зелени чај имају мањи укупан холестерол од оних који нису пили шољицу зеленог чаја сваки дан. Он има способност да смањује апсорпцију холестерола у цревима и да стимулишу његово излучивање из организма. Зелени чај се користи и за регулацију нивоа шећера у крви. Основно дејство због ког се највише и конзумира ујутру је повећање будности и сазнајних капацитета.

  • Зашто попити сок од цеђеног воћа?

Цеђена поморанџа или цеђена комбинација  – јабука и шаргарепа, веома су здрави  и окрепљујући, могу заменити оброк или престављати ужину. Захваљујући присуству витамина C, и органских киселина, свеж сок ће помоћи подизању расположења. Концентрација витамина и минерала у чаши свеже исцеђеног сока је много већа него у истој количини воћа, и она мења неколико порција свежег воћа дневно, кажу нутриционисти.

  • Да ли можда попити какао ујутру?

Какао је такође веома здрав и извор је гвожђа, али је мени његов укус слаткаст и слабији односу на горчину јаке домаће кафице. Истраживања су показала да какао смањују ризике од деменције и утиче на бољу концентрацију. Какао је значајан  за очување когнитивних способности и менталног здравља, садржи и магнезијум који спречава депресивно расположење.

Шта је ваш избор, шта вам прија и шта волите да попијете сутра? Да ли се разбуђујете, окрепљујете, концентришете, мотивишете, подижете енергију и вољу да лакше обавите свакодневне обавезе које вас чекају на почетку сваког радног дана? Када смо на одмору можемо започети дан и воћним коктелом са румом па и са хладним пивом, али кад је у питању свакодневна рутина радних дана морамо нешто здраво од јутра како бисмо имали енергије и како бисмо радно функционисали тај дан. Ако се опуштамо на одмору, можемо попити и чашицу ракије ако вам прија, неће шкодити, ако може да вам користи у опуштању. Свакако алкохол не препоручујем током радних дана, може бити веће штете него користи, како за ваше тело и ум, тако и за пословне задатке. Одлучите се за паметан и здрав избор! 

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment