Џинс који је постао вечита мода вуче корене  од пре скоро два столећа настанка  –  постао и остаће заувек непревазићен тренд. Мењаће се боје, дезени, кројеви, модели, састав материјала,  али оне никада неће изаћи из моде. Чак 1850- их година фармерице су се продавале рударима и копачима злата као радно оделу у Калифорнији. Њихова претеча је заправо дебело индијско памучно платно које се бојило у индиго плаво. Први пут су се произвеле у Ђенови а у Југославији су се појавиле 60-их година 20 века и није их могао имати свако. Од пре – 20 – ак година, Нови Пазар је почео да се бави производњом фармерица и данас у томе предњачи нашироко. 

unplash.com Непролазни  тексас тренд

Чувени Levi’s 501

Пре око  150 година, Levi Strauss & Co. је направио прве фармерке на свету. Ево како је све почело 1873 године на западу Америке када је настао култни Levi’s 501. Серију 501  је прва имала џеп предвиђен за сат. Цифру 5 је сам Леви Штраус изабрао као ознаку за највећи квалитет фармерки, па су модели у наставку броја 5 добијали друге цифре да би се разликовали.

Како је кројач Jacob Davis дошао на идеју да направи фармерке? Једног дана, супруга локалног дрвосече је дошла код кројача и рекла да му требају панталоне које се неће поцепати. Сашио је панталоне од денима  који је купио у продавници Levi Straussa  и испробао металне нитне које је додао на џепове и испод дугмића. Брзо су његове панталоне постале хит и схватио је да му хитно треба патент. Davis i Levi су посали пословни партнери око патентирања чувених фармерица.

Прве Levi’s 501 су имале само један џеп позади, биле су доста шире од данашњих модела а имале су и зашивени каиш. Осим тога, све остало је било скоро па исто као и код модерних фармерки, препознатљиви плави деним, неуништивост и изглед који постаје све бољи што их више носите. Други џеп са задње стране је додат 1901. године.

Како су првобитне фармерице превазишле свој декаденти стил?

У почетку је фармерке било јако тешко наћи у Европи јер су представљале декадентни и бунтовни стил, а касније су постале јако популарне. Нема ко их данас не носи и свако их има више пари у свом ормару. Некада су биле забрањене да се носе у школама као одлика бунтовног стила који долази са  запада. Уске фармерке су и сада забрањене у Северној Кореји. Данас су фармерице и џинс уопште омиљени одевни предмети, широко заступљени, прихваћени и флексибилни за комбиновање. Материјал је квалитетан, издржљив, захвалан је за прилагођавање стилу, конфоран и практичан за ношење у свим годишњим добима и свим приликама.

Џинс – Краљ кежуал стила

Традиционално фармерке су плаве јер је прва боја коришћена за њих била тамно плава, данас се могу наћи у свим бојама. Данас се оне могу комбиновати и као елегантни стил и као casual, могу са патикама, могу са салонкама, са спортским мајицама, са елегантним блузама. Исто тако су модерне и тексас јакне и хаљине, сукње. Звонцаре, узане, са еластином или без, круте, меке, исцепене, бледе, тамне какве год  – оне су непревазиђене. Кад год не знамо шта бисмо обукли, фармерице су ту било да замене тренерку било да замене хаљину на неком догађају. Могу изгледати веома отмено, издужити фигури или истаћи облине, стога увек обратите пажњу који модел пристаје вашој грађи.

Моји омиљени модели су тамно плаве звонцаре које се шире и издужују ноге када их комбинујем са штиклама за свечаније прилике, затим скроз узане светлије са пуно еластина за свакодневне активности, благо исцепане и избледеле евентуално за вечерњи излазак. Свакако плићи струк, тамне или светле, уже или шире зависно од прилике. Увек их имам више комада у ормару и никад ми није доста фармерица. Наш величанствени џинс никада неће изаћи из моде зато немојте жалити новац када купујете фармерице – нека буду квалитетне, нека истичу вашу фигуру и нека улепшавају ваш стајлинг.

Сузана Марјановић

Leave a comment