Музеј популарних и супкултура је расписао конкурс за истраживаче у области друштвених наука за публикацију и пројекат “Back2Basics’’” на тему 2000их.

Конкурс за истраживаче у области друштвених наука за Back2Basics’’

 

Пројекат Back2Basics

О музеју
Музеј популарних и супкултура је невладина организација основана у Београду, јула 2020. године, са циљем деловања у области популарних и супкултура подстичући креативну едукацију и критичко мишљење у области популарних и супкултура кроз изложбе, радионице, пројекте, програме и целокупну анимациону, креативну и сродну делатност. Делатност музеја се огледа и у стварању креативне и подстицајне атмосфере за превазилажење предрасуда према и/или између популарних и супкултура као и охрабривање сарадње и продукције уметничких и креативних дела.

Музеј настоји да отвори креативни и истраживачки простор за рад стручњака у области културе (културолога, социолога, антрополога, комуниколога, андрагога, теоретичара савремене уметности и стручњака сродних занимања) и на тај начин подиже свест о важности ових занимања која су често недовољно заступљена у друштву или на тржишту рада.

Шта могу да очекујем као истраживач/ица?
Као истраживач/ица имаћеш прилику да објавиш један од већ припремљених радова или да напишеш потпуно нови! Твој рад биће објављен у склопу публикације овогодишњег истраживачког циклуса Музеја популарних и супкултура. Како то изгледа можеш погледати у нашој првој публикацији “Кемп у нама и ми у кемпу!”, која је доступна на нашем сајту.

Ове године теме ће бити везане за двехиљадите године са фокусом на популарне и супкултуре, а детаљније информације о областима у којима можеш пријавити своје радове, пронаћи ћеш у даљем тексту.

У циклусу под називом ,,Back2Basics’’” желели бисмо да подстакнемо најразличитије радове на потпуно другачије теме, и зато охрабрујемо тебе да пријавиш занимљив рад који си желео/ла да објавиш (или истражиш) а ниси имао/ла прилике до сад. Можда је баш ово тај прави тренутак. 🙂

Током трајања истраживачког дела циклуса имаћеш прилике да радиш на основу претходно утврђених рокова, финализираш јединствен рад на основу твог предлога и учествујеш у креативној, радној атмосфери музејске екипе. Такође, имаћеш прилке за хоризонталну менторску подршку и сарадњу са другим колегама, као и консултације и креативну дискусију са људима различитих степена образовања и истраживачког искуства.

Ко све може да се пријави?

 • Студент или дипломац свих степена студија у области друштвених и сродних или интердисциплинарних наука (културологија, социологија, антропологија, етнологија,
  комуникологија, андрагогија, теорија уметности…).
 • Ако те интересују теме популарних и супкултура, а долазиш из других области које нису наведене у огласу, слободно се пријави и путем своје пријаве покажи твоју
  јединствену перспективу!

Које теме могу да истражујем?

 • У оквиру циклуса ,,Back2Basics’’” имаћеш прилику да одабереш једну од тема из следећих области – пронађи ОВДЕ.

Шта ми је све потребно за пријаву?
Обавезно је послати:

 • Кратку радну/волонтерску/истраживачку биографију – у .пдф или .доц формату са неопходним информацијама (студије, степен студија, интересовања, претходно искуство и сл.)
 • Тему и кратак резиме (200-500 речи) – радни наслов, кратак сажетак предмета истраживања, методологија коју би желео/ла да примениш у свом истраживању, теорије и
  истраживачка питања или хипотезе.

Пожељно је (није обавезно) послати:

 • Претходне истраживачке радове о сродним темама;
 • Радове који нису строго истраживачки (новинарски чланци, критике, блогови, видео и аудио прилози и сл.) о популарним културама и супкултурама;
 • Референце и контакт особе.

Какве радове могу да пријавим?

 • Могу се пријавити теме за радове који су већ написани, као и за оне које тек планирате да истражујете, а желели бисте да објавите. Могуће је пријавити:
 • есејске радове (краћег формата) дужине 5-10 страница А4 формата
 • истраживачке радове (дужег формата) 10-15 страница А4 формата
  Оба типа радова морају да поштују структуру академског рада и правилно навођење литературе по АПА стилу навођења извора.

Како ће изгледати наша сарадња?
Након пријаве, јавићемо се у најкраћем могућем року са резултатима конкурса и feedback-ом на твој предлог рада. Можеш очекивати информативни разговор у коме ћеш имати прилику да детаљније објасниш своју истраживачку идеју.

Ако твој рад буде одабран за публикацију Back2Basics имаћеш прилике да будеш у контакту са другим истраживачима и истраживачицама на пројекту и размењујеш литературу и информације.

Договор о предаји финалне верзије рада уследиће након завршеног конкурса, а планирана је за крај године, опсег Новембар – Децембар 2023.

Пријави се!
Пријаве се могу послати до недеље, 13.08. у 23:59х СЕТ. на мејл popsubup@gmail.com са насловом ,,Пријава за Истраживача/истраживачицу – Back2Basics’’.

Питања везана за пријаву, као и сва додатна питања везана за позицију, струкутуру музеја, селекцију и начин пријаве можете послати на мејл: popsubup@gmail.com у било ком тренутку.

Свим пристиглим пријавама ћемо послати потврду о успешно пристиглој пријави. Са радовима који се разматрају за публикацију биће организован информативни онлине разговор.

Извор: Стартуј 

 

Leave a comment