Интерактивни перформанс Нови Сад: Митско уточиште прати причу о писцу који се враћа у свој родни град након година живота проведених у иностранству. Након што стигне у Нови Сад, схвата да се превише ствари променило. Перформанс је осмишљен тако да прати причу писца и његово виђење промењеног Новог Сада.

Да ли волите перформансе?

Тако ће се посетиоци кроз имерзивну и мултимедијалну шетњу јавним просторима у граду, сусрести са прошлошћу, садашњошћу и имагинарним причама о мултикултуралном и стално променљивом граду који је прерастао сам себе у последњих сто година.

У склопу перформанса биће постављена инсталација, ауторке Данице Бићанић на Тргу Републике која у фокус ставља тему присуства односно одсуства зеленила у централним зонама Новог Сада.

Како би публика искусила овај перформанс биће неопходно да се пријаве путем линка и инсталирају званичну апликацију, која ће бити доступна на Google Play i App Store продавницама. Осим тога, биће потребно да понесу сопствене слушалице, док ће им интернет бити обезбеђен на лицу места.

На развоју перформанса радио је главни уметнички тим који се састоји од 6 уметника из три града – Новог Сада, Скопља и Тиране. Аутори перформанса: редитељ Аттила Антал, просторни дизајн Вишња Жугић, драматуршкиња Ивана Нелковска, сниматељ Миљан Вулетић, композиторка Клодета Бузи и дизајнер Јохан Коста.

Интерактивна шетња део је пројекта "Public Spaces Re:claimed&quo; који спаја урбану социологију и уметност како би утицали на развој нових идентитета јавних простора у савременим градовима. Пројекат користи имерзивне мултимедијалне шетње као уметничку интервенцију и бави се изазовом обликовања и разумевања јавних простора, као и наше слободе да одлучимо у каквом граду желимо да живимо, посебно у земљама које се суочавају са трајном транзицијом.

Пројекат “Public Spaces Re:claimed” суфинансира Европска Комисија, Град Нови Сад и Министарство културе. У реализацији перформанса помогли су нам О радио Радио-телевизије Војводине,LOFT Coffee and Food Bar, Српско Народно Позориште и Телеком Србија.

Leave a comment