Од 12. до 15. јула, по други пут ће бити одржан КАМЕО – фестивал краткометражног студентског филма у Чачку. Овогодишње издање фестивала је искорак ка интернационалном диверзитету: публика ће, у току четири фестивалска дана имати прилику да погледа чак 43 остварења студената са простора бивше Југославије и да учествује у дискусији са ауторима. На фестивал долазе аутори из Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније, Македоније и Србије, како би се повезали, поредили услове, теме, идеје, надања. Ови аутори су будући копродуценти и колеге, те ће Камео бити њихова прилика за почетак будућих сарадњи.

KАМЕО

КАМЕО је ове године променио учесталу фестивалску праксу, те је за селекторе фестивала одабрао представнике три различите генерације из локалне заједнице. Намера организатора је утврђивање кореспонденције и комуникације фестивалских филмова и фестивалске публике. Душан Даријевић (1964), Никола Ћурчић (1997) и Душан Стоиљковић (2006) су селекторски представници града. Публика бира за публику, а овог пута, бира Чачак!
Поред главног програма који обилује играним, документарним, анимираним и експерименталним филмовима кратке форме, посетиоци ће имати прилику да, у оквиру пратећег програма, учествују на две филмске радионице:
У сарадњи са Документаристима Србије (ДОКСрбија) кроз интерактивна предавања и панел дискусију, имаћете прилику да се упознате са принципима рада наших успешних филмских аутора, продуцената, али и фестивалских програмера и дистрибутера. У питању су Дејан Петровић (редитељ, продуцент, фестивалски програмер), Теа Лукач (редитељка), Михајло Јевтић (редитељ) и Петар Митрић (дистрибутер, фестивалски програмер) који ће открити учесницима како да на најбољи начин развију сопствене идеје, раде на својим филмовима и развију филмски језик.

Друга радионица се бави освешћивањем наизглед уобичајених, успутних, али суштински егзистенцијалних питања појединца: шта свакоме од нас значи место из ког смо или улица којом пролазимо или зграда у којој живимо? Данас у градовима живи преко 4.4 милијарди људи, односно 56% светске популације. До 2050. године, садашњи број становника градова ће се удвостручити. Али како доживљавамо градове кроз које пролазимо, било да су били наши некада давно или су то данас, само на један дан? Како сценографија града утиче на нас? Колико се других градова крије баш у том граду? Свако ће имати прилику да забележи по један део свог града, а те секвенце ћемо заједно саставити у просторно-аудиовизуелни калеидоскоп! Целокупна продукција ће бити јавно приказана у току затварања фестивала. Менторка, Миљана Нинковић ће представити своје радове изложбом “ПРВИ Г/РАДОВИ” коју отварамо 12. јула, у среду у 19 часова у Галерији “Рисим”.
Публика ће свих дана имати прилику да ужива у пројекцијама и пратећем програму.

Leave a comment