На националном конкурсу у оквиру шестог новосадског Калеидоскопа културе одабрано је 23 уметничка пројекта. Ово је други по реду конкурс Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” који је био отворен за уметничку сцену из целе Србије. Након више од 50 јавних позива и конкурса, реализованих у годинама припреме и саме титуле Европске престонице културе, Фондација наставља са пружањем подршке уметничкој сцени и то кроз Калеидоскоп
културе, који се према анализи независних истраживача са Универзитета у Новом Саду, истакао као један од најпрепознатљивијих и најпосећенијих програма.

Фото: В. Величковић

Шести Калеидоскоп културе ове године биће реализован од 7. септембра до 15. октобра, у Дистрикту и мрежи културних станица, као најважнијим просторним легатима титуле Европске престонице културе. Уметнички концепт овогодишњег Калеидоскопа културе „Нераскидиве везе” представља и тематски оквир програма, док се временски опсег који програми обухватају односи на уметност и стваралаштво који су настали у последњих 100 година. Кроз овај јавни конкурс биле су обухваћене следеће области: сценске и извођачке уметности, ликовне уметности (сви медијуми), аудио-визуелног стваралаштва, дигиталног стваралаштва и мултимедија, књижевности и литературе, мјузикла, циркуса, пантомиме, уличне уметности и других.Више о резултатима конкурса можете пронаћи на сајту novisad2022.rs.

Leave a comment