Овогодишњи циклус научно-популарних предавања у организацији Природно-математичког факултета – “Очи у очи са науком” одржава се сваког последњег четвртка у културној станици “СВИЛАРА” Ђорђа Рајковића 6б, у Новом Саду.

Позивамо вас на последње предавање ове сезоне – четвртак, 29. јуна у 19 часова:

Очи у очи са науком 

“Природа и град: веза за зеленију будућност” Јелена Дуњић – Департман за географију, туризам и хотелијерство

У овом информативном предавању улазимо у свет решења заснованих на природи у градовима, истражујући њихов потенцијал за трансформацију нашег урбаног окружења у одрживе просторе за живот. Решења заснована на природи, концепт који добија на замаху у урбаном планирању, нуде обећавајући приступ за стварање одрживих градова за живот. Решења заснована на природи обухватају широк спектар стратегија, као што су зелени кровови и зидови, урбане баште, урбане шуме, обновљена мочварна подручја, и многе друге. Ове зелене интервенције улепшавају градски пејзаж, али имају и друге значајне функције попут ублажавања ефеката климатских промена, доприносе унапређењу енергетске ефикасности, промовишу физичко и ментално благостање, подстичу осећај заједништва и повезаности са природом.
Иако су решења заснована на природи стекла признање због својих еколошких и друштвених користи, могу се суочити са изазовима у погледу имплементације и одржавања. Током предавања ћемо бацити светло и на изазове имплементације, док испитујемо различиту ефикасност ових решења за различита питања животне средине. Придружите нам се док истражујемо равнотежу између предности и ограничења решења заснованих на природи и потребе да се обезбеди могућност да природа и град изграде здраву везу.

Сва предавања су БЕСПЛАТНА!!

Leave a comment