Књижевни клабинг #209: Даница Вукићевић, Унутрашње море – 28.6.2023, 18č, CK13. На Књижевном клабингу у среду, 28. јуна разговараће се о “Унутрашњем мору” Данице Вукићевић, овогодишње добитнице НИН-ове награде.

Унутрашње море

“Моје искуство јесте женско искуство, и изабран – женски глас (међу другим унутрашњим гласовима, дечјим, мушким, бесполним, не-родним, или нељудским, биљним, животињским… гласовима предмета). Када тражите сопствени глас (штимовање, ослушкивање преко антена) неки ипак изаберете”.

Даница Вукичевић је рођена 1959. године у Ваљеву. Основну школу, гимназију, и факултет, Општу књижевност и теорију књижевности, као и Женске студије, завршила је у Београду, у којем и данас живи и ради. У младости је била милитантна феминисткиња. Ослањала се на песникиње, нану и тетку. Данас је феминисткиња-верница, и, као таква, неприхваћена. Ведра и меланхолична, као и њена дела.
Пише поезију и прозу. Објавила је књиге поезије: Као хотел на ветру (1992); Када сам чула гласове (1995); Шаманка (2001); Лук и стрела (2006); Прелазак у једну другу врсту (2007); Високи фабрички димњаци (2012); Светлуцавост и милост (2013); Док је сунца и месеца (2015); Ја, Клаудија (2018); књиге кратке прозе: На плажама (1998); Живот је горила (2000); збирку приповедака Мајка обрнутих ствари (2017). Добитница је награда ПроФемина коју додељује истоимени часопис за женску књижевност и културу; „Биљана Јовановић“ коју додељује Српско књижевно друштво и „Милица Стојадиновић Српкиња“ коју додељује Завод за културу Војводине. Бави се и књижевном критиком и есејистиком. Песме су јој превођене на шпански, енглески, немачки, пољски, француски, грчки, македонски и холандски.

Роман Унутрашње море, формално инвентиван, преиспитује проблеме егзистенције од приватне до друштвено-политичке равни, од материјалности свакодневице до кључних унутарњих драма појединаца у савременом свету. Језичком суптилношћу и силовитошћу, Даница Вукићевић трансформише фрагментарни начин писања у целовиту романескну слику света.

Leave a comment