Укупно 29 филмова из 18 држава света, биће приказано на 21. Међународном филмском фестивалу Ухвати филм, који ће се одржати у октобру у Културном центру Новог Сада.

29 филмова селектовано за 21. Ухвати филм

29 филмова селектовано за 21. Ухвати филм

Ухвати филм је једини регионални фестивал краткометражних филмова на тему инвалидности, јер поред Новог Сада, своја издања има у Ријеци, Бањалуци и Котору. Филмови су изабрани на основу заједничког конкурса. У Новом Саду имаћемо прилику да погледамо 29, а сви филмови улазе у ужи избор за приказивање на Ухвати филм издањима у Бањалуци, Ријеци и Котору, као и у оквиру додатних програма Ухвати филм бренда: едукацијама по школама, пројекцијама намењеним деци и филмским караванима дуж региона

Жири фестивала Ухвати филм имао је тежак задатак да од укупно 454 филмова који су пристигли из свих крајева света, изаберу оне најбоље на тему инвалидитета. Сви филмови прошли су прво проверу на који начин је приказана тема инвалидности, односно особе са инвалидитетом, јер фестивал Ухвати филм не приказују патетичне приче које подржавају стереотипе и дискриминацију. Након тога, руководећи се критеријумима филмског квалитета, али и важности и оригиналности тема, изабрани су овогодишњи филмови који мењају перспективе и покрећу промене!

Као и претходне године, сви филмови ће бити описно титловани, аудио-описани и синхронизовани на српски. Говорни садржаји преводе се на српски знаковни језик. Биоскоп Културног центра Новог Сада, где се одржава Ухвати филм, приступачан је за особе са физичким инвалидитетом. Тиме, Ухвати филм Нови Сад је најприступачнији филмски фестивал у региону, јер је приступачан особама са физичким инвалидитетом, глувим и слепим особама.

Ухвати филм добитник је награде Први глас грађана у оквиру кампање Покретачи промене 2022, коју је организовала Београдска отворена школа. Управо зато, Ухвати филм 2023 одржава се под слоганом Покренимо промене и шаље поруку да промене које начинимо сами, јесу видљиве и важне, али промене које чинимо заједничким снагама, имају моћ да мењају свет.

Више детаља, можете наћи и на званичном сајту Фестивала.

Leave a comment