Професионални развој у области здравства кроз употребу најнапреднијих метода учења и стицања практичних знања део је традиције дуже од 70 година Медицинске школе “Др Андра Јовановић”. У склопу овог развоја сада је на ред дошло и отварање Mejkers laba.

Отворен осми по реду Mejkers lab

Само дан након отварања Mejkers laba у Београду, Група за образовање посетила је и Медицинску школу “Др Андра Јовановић” у Шапцу, а том приликом представљен је нови Mejkers laba као и остале активности једне од најбољих стручних школа у Србији. У овој школи доктори наука предају предузетништво, а наставници физике, хемије, биологије и математике повезују се са предавачима из установа са којима сарађују, спроводе активности које нису у редовним наставним плановима и програмима, и на тај начин покривају шира интересовања ученика.

На отварању Mejkers laba присутнима су се обратили у име школе Биљана Ђукнић, директорка ове установе, Ана Маринковић, начелница Одељења за друштвене делатност и наставница физике Татјана Марковић Топаловић а у име Групе за образовање Данијела Вучићевић, руководитељка програмских активности Центра за промоцију науке, Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији и Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Nordeus фондације

Представљене су активности по којима је школа препознатљива: фармацеутски производи ученика настали у оквиру секције „Farmaceutikus kremus“, школски часопис „Медикус“, бројни трофеји и награде за спортске активности школе, а ученици су демонстрирали коришћење опреме уз помоћ које примењују своје знање (микроскопирање, медицинска биохемија, лабораторијске анализе).

“СТЕМ је кључан за подстицање иновација и предузетништва, што је од суштинског значаја за економски раст и просперитет. Омогућавање ђацима приступ алатима и ресурсима неопходним за развој нових технологија и производа помаже у стварању нове генерације иноватора и предузетника. Наука, технологија, инжењеринг и математика (СТЕМ) су пут за будуће иновације које између свих осталих изазова које треба да реше, превасходно треба да продужавају и унапређују квалитет живота. Зато је подршка унапређењу СТЕМ образовања у медицинским школама и стварање иноватора који се баве унапређењем здравља нације, кључан за нас и развој иницијативе и програма Mejkers labова,” закључио је Милош Ђуричанин, директор стратегије и развоја Nordeus фондације.

Опрема која је донирана за Mejkers lab одабрана је у сарадњи са школом како би унапредила рад у оквиру редовне наставе, као и на најбољи начин подржала развој знања и вештина ученика кроз додатне програме који се одвијају у сваком Мејкерс лабу у складу са природом школе у којој се налази. Тако се овде може наћи све од новог штампача, оптичког демонстрационог сета са магнетном таблом, ласерске кутије са црвеним зрацима, 3Д наочара, нових микроскопа, модела мртве петље до микропрепарата и осталих алата и опреме за савремено учење.

Како би наставници и ђаци радили у квалитетном окружењу, компаније Хенкел. Tarkett и РОМА су се удружиле и донирале знање својих стручњака и производе, као национални партнери иницијативе. Изградњу мреже Мејкерс лабова у школама широм Србије подржава и НЦР фондација.

Практична знања и предузетништво за будуће здравствене стручњаке
У Медицинској школи “Др Андра Јовановић” ниво ученичких постигнућа је веома висок, како у оквиру редовне наставе, тако и у оквиру ваннаставних активности. Успехе постижу не само у оквиру стручних предмета, него и у различитим областима као што су спорт, друштвене науке, математика, хемија, израда школског часописа „Медикус“, рецитаторство и слично. Поред тога, наставници кроз рад са ђацима раде на развоју предузетничког начина размишљања и решавања проблема. Ученицима је на располагању учешће у великом броју секција, али и ученичких организација. Такође, на располагању су им савремено опремљени простори у оквиру којих се развија ученичка производња, напредна медицинска технологија коришћења додатне опреме у оквиру форензике, микроскопирања, медицинске биохемије, лабораторијских анализа.

Колико је сарадња са осталим члановима заједнице битна за развој ученичких потенцијала и њихове будуће каријере, показује управо пракса ове школе која укључује константу сарадњу са државним и приватним компанијама у области здравства и фармацеутској области.

“Медицинска школа “Др Андра Јовановић” Шабац је 77 година лидер у образовању будућих здравствених радника, а сада смо поред квалитетне наставе, модерно И квалитетно опремљеног простора И одличних наставних средстава препознатљиви по томе што поседујемо Mejkers laba, за који смо изабрани на конкурсу Групе за образовање. Захваљујемо се Градској управи града Шапца која нас је свесрдно подржала у добијању овог пројекта, објективним писмом препоруке, а такође и Нордеус фондацији, Центру за промоцију науке, Иницијативи “Дигитална Србија” и Организацији “Достигнућа младих у Србији”.

Заинтересованост, мотивација за учење и креативност наших ученика биће вођени квалитетним тимом три доктора наука, који су професори предузетништва, физике и хемије, као и професорима биологије и математике у нашој школи. Заједно ће, сигурно, у овом квалитетном и модерно опремљеном простору избрисати границе између формалног и неформалног учења и код ученика развити жељу да сазнају више и изађу из наставних програма својих предмета, “ изјавила је приликом отварања Mejkers laba, Биљана Ђукнић, директорка школе.

Организације које чине Групу за образовање
Група за образовање основана је у септембру ове године са циљем заједничке подршке образовању, чине је:

Nordeus фондација основана је са циљем да се помогне деци и младима да стекну вештине, знања и компетенце потребне за успех у дигиталној економији кроз подршку образовању и развој подстицајног и креативног окружења.
У области подршке образовању, фокус је на спровођењу иновативних програма заснованих на интердисциплинарном приступу, искуственом учењу и развоју компетенци за 21. век. Док у области развоја екосистема креативних индустрија, Nordeus фондација наставља са досадашњим напорима Nordeusа кроз сопствене програме и удруживањем са бројним компанијама кроз организације попут Иницијативе Дигитална Србија и Српске гејминг асоцијације чији је Nordeus и суоснивач.
Центар за промоцију науке (ЦПН) је јавна институција, коју је 2010. године основало Министарство науке Србије са задатком да промовише науку и технологију. ЦПН спроводи програме и активности радећи са истраживачким и образовним институцијама у Србији и широм света, а блиско сарађује и са републичким министарствима, медијима и приватним сектором. Мисија ЦПН-а је да премости јаз између науке и друштва окупљајући све релевантне актере и ширу јавност у процесу истраживања и иновација. ЦПН тежи да интегрише друштво у истраживачке процесе, како би се оно, уз увид у потребе грађана, што адекватније суочавало са друштвеним изазовима.
Иницијатива „Дигитална Србија“ је невладина и непрофитна организација са стратешким циљем развоја јаке, глобално конкурентне дигиталне економије у Србији. Поред водећих дигиталних играча у земљи који су оснивачи Иницијативе „Дигитална Србија“, она данас окупља више од 30 организација и компанија чланова из различитих сектора релевантних за раст дигиталног екосистема, укључујући технологију, банкарство и финансије, телекомуникације, консалтинг, образовање и истраживање, затим адвокатске, медијске и фармацеутске куће, као и организације за подршку стартапима.

Циљ Иницијативе „Дигитална Србија“ је стварање пословног окружења које је у служби дигиталне економије. На путу ка том циљу улаже у стратешке програме у области формалног и неформалног образовања, развоја стартап екосистема, правно-регулаторног оквира, дигиталне инфраструктуре и јавног дијалога о дигиталној трансформацији.
Организација Достигнућа младих у Србији је део глобалне мреже Junior Achievement Worldwide, основане 1919. године, која обухвата 121 земљу на свим континентима и представља највећи светски програм предузетничког образовања који годишње похађа више од 10 милиона ученика.
Мисија организације је припрема и оспособљавање ученика за успешан живот и рад у савременом свету у коме су највеће вредности иновативност и предузетничка иницијатива.

Уз подршку међународних донатора и партнера из пословног сектора у Србији, организација Достигнућа младих у Србији већ 17 година кроз имплементацију својих програма и активности на свим нивоима образовања указује на значај предузетничког образовања чији су директни исход већа запошљивост младих, боља конкурентност на тржишту рада, осамостаљивање и брже укључивање у друштво као и покретање сопственог посла, посебно у оквиру програма Ученичка компанија.

Извор: Стартуј

Leave a comment