Са школском годином, завршен је пилот пројекат програма Финансијска писменост Групе за образовање у 15 средњих школа у 13 градова у Србији. Евалуација је показала да програм доноси велику вредност пре свега младима, али и наставницима и менторима, те се од јесени планира проширење иницијативе.

Мисија унапређивања финансијске писмености младих у Србији

Мисија унапређивања финансијске писмености младих у Србији

Откривање пословног света, управљање кућним буџетом, значај штедње и улагања, али и ризика, разумевање пословања банака и других финансијских институција умногоме утичу на пословни и лични развој како појединца тако и друштва у целости. Имајући ово у виду, Група за образовање, коју чине Достигнућа младих у Србији, Nordeus фондација, Иницијатива Дигитална Србија и Центар за промоцију науке, удружена са шест компанија из сектора банкарства, осигурања и телекомуникација покренула је пројекат Финансијска писменост који помаже ученицима да ове појмове и процесе упознају на време и у будућности буду спремни да одговорно и правовремено управљају својим финансијама.

Пилот програм је обухватио 15 средњих школа различитих профила у 13 градова широм земље, и више од 500 ученика је захваљујући својим наставницима и менторима из компанија успешно савладало основе финансијске писмености, као и појмове из области банкарства, телекомуникација и осигурања које ће им донети квалитетније како пословне тако и животне одлуке. Кроз игру, интерактивне радионице, студије случаја и тимски рад научили су да сагледају свет финансија, заштите података и планирања своје будућности.

Наставници и стручњаци из компанија заједно у учионицама за квалитетно образовање младих
Да тржишна утакмица може да се остави по страни зарад боље будућности младих у Србији показале су компаније које су удружиле експертизу, време и искуство својих људи како би млади широм Србије стекли основно разумевање пословног света и научили како да доносе квалитетније одлуке које ће утицати на њихов даљи развој и успех. То су Banca Intesa, OTP banka, Mastercard, А1, Телеком Србија и Wiener Städtische осигурање.

Са тимом Групе за образовање, предвођеног организацијом Достигнућа младих у Србији, осмишљен је програм, посебно прилагођен средњошколском узрасту, који су у учионице донели заједно наставници и ментори из компанија. Посебно припремљен приручник им је помогао да се на што квалитетнији начин припреме за предавања и радионице, и како би ђаци што више научили кроз искуство и тимски рад.

Обука за наставнике из целе земље и менторе организована је у Нордеусу, када је направљен и план за рад са ђацима, а многи ментори су имали прилику да се за то припреме са наставницима баш из својих средњих школа и да у своје школе донесу ова вредна знања.

“Сарадња образовања и привреде је најпоузданији и најефикаснији начин да дође до валоризације наученог на тржишту рада. У овом пројекту смо отишли и даље, едукујући ученике о елементима финансијске писмености спремамо их и за професионални, али и за живот у опште. Сви укључени у програм од менаџмента и запослених у компанијама до професора и директора школа су на сваком кораку додавали већи замајац пројекту. Веома смо им захвални на отворености и ентузијазму. Истовремено, деца су нас одушевила дијапазоном својих интересовања,” изјавио је Небојша Бјелотомић, директор Иницијативе Дигитална Србија.

Све о финансијама за још већи број деце од нове школске године
Евалуација програма је показала, не само његову изузетну успешност, већ и јасну потребу и велико интересовање младих људи да се образују у реалним животним областима које умногоме доприносе успеху у будућности, а које често ни много напреднији школски системи нису у могућности да покрију.

Ђаке је интересовало, не само да продубе теме које су покривене програмом, него и да прошире своја знања у областима као што су инвестирање, трговање хартијама од вредности, криптовалуте и макроекономија. Ово говори много о капацитетима младих већ у средњошколском узрасту и њиховој жељи за стварају за себе и своје породице бољу будућност.

Ништа мање квалитетни нису ни утисци наставника и ментора који су потврдили да ваннаставни програми који на прави начин спајају привреду и образовање могу донети велику вредност младима, а самим тим и целом друштву.

Резултати пилот програма отворили су пут ширењу програма на још већи број школа, наставника и компанија који доносе боље образовање за више деце у целој земљи већ од нове школске године.

“Индивидуално знање и вештине појединца су основ конкурентности целог друштва. Радећи на финансијској и дигиталној писмености те подстичући предузетнички дух утичемо на формирање младих људи који ће креирати будућност а не чекати да се она деси. Један велики тим је на заиста иновативан начин спојио стручност и ресурсе привреде и образовања и усмерио их ка средњим школама у Србији. Неформални програми овог типа допринеће поправљању квалитета живота појединца али и државе и целокупног друштва. Дугујемо велику захвалност компанијама које су нам се пионирски придружиле и пружиле поверење да ово треба да урадимо заједно. Следећи корак јесте ширење овог пројекта, како би што више младих имало приступ знању у овако значајним областима. Пројекат попут овог, који нема велики број школа ни у државама и друштвима знатно вишег стандарда, представља велики помак када је реч о нивоу образовања и писмености наших грађана и изузетно је значајан за генерације које долазе,” изјавио је Дарко Радичанин, директор Достигнућа младих у Србији.

Извор: Стартуј

Leave a comment