Новосадска недеља поноса 2023 је ускоро овде! Од 26. јуна до 2. јула, Група ИЗАЂИ заједно са партнерским организацијама и колективима организује трећу по реду недељу поноса у Новом Сад под слоганом “Изађимо заједно”.

Новосадска недеље поноса од 26. јуна до 2. јула
Са 15 информативних, едукативних и културних догађаја које Група ИЗАЂИ организује заједно са више од 20 партнера, желимо да информишемо јавност, оснажимо ЛГБТ+ младе и нагласимо да сви/е морамо заједно да иступимо против дискриминације и насиља. Ово је задатак за читаво друштво – за ЛГБТ+ особе, за особе из других осетљивих група, али и све савезнике/це.
Ове године, Новосадска недеља поноса је одложена за јун као Месец поноса. Овог месеца обележавамо годишњицу Стоунволске револуције која је 1969. представљала прекретницу и почетак борбе за равноправност ЛГБТ+ особа. Уочи повећаног степена говора мржње и насиља у друштву, а посебно након трагедија које су нас задесиле почетком маја, изразито је битно да станемо на пут насиљу које осетљиве групе трпе највише. Прошлогодишњи Европрајд је био пропраћен повећаним бројем злочина из мржње – удуржење Да се зна! је забележило 68 случајева у периоду од августа прошле године до марта 2023, што је више него икад пре.
Група ИЗАЂИ ће се у наредном периоду посветити превенцији дискриминације и насиља ЛГБТ+ особа у области рада. Овоме посвећујемо почетни догађај Новосадске недеље поноса 2023, конференцију Радимо заједно, где ћемо представити како радимо са ЛГБТ+ младима али и послодавцима на решавању овог дубоко укорењеног проблема.
Све активности су отворене за све, без обзира на сексуалну оријентацију или родни идентитет, и позивамо вас да се прикључите активностима и тиме дате свој допринос креирању инклузивног и безбедног окружења за све. Изађимо заједно и покажимо да је Нови Сад узоран град у којем сви/е могу да живе слободно и срећно!
Уколико имате нека питања, можете се обратити контакт тачки за сарадњу са медијима, односно нашем Комуникационом менаџеру Александру Бугарину на мејл адресу  aleksandar@izadji.rs.

Leave a comment