Студент сте или сте дипломирали у претходних пет година и имате иновативну идеју из области технологије, екологије, енергетике или инклузије за коју сматрате да може допринети позитивним променама пословања компанија и друштва у целини? У случају да је ваш одговор потврдан, имамо за вас сјајне вести јер су до 30. јуна отворене пријаве на конкурс глобалног такмичења Battle of Minds. Реч је о програму који вам пружа прилику за освајање вредних награда – најбољима на локалном нивоу следује новчани износ и стручна пракса у компанији БАТ, док ће победници на глобалном нивоу добити чак 50.000 фунти.

Пријави се!

Годишње такмичење компаније British American Tobacco (БАТ) се по четврти пут реализује у Србији. Једна од прошлогодишњих учесница, Антонина Марин, која је представљала нашу земљу на локалном, регионалном, а онда и глобалном нивоу, односно у финалу, каже да је такмичење видела као изазов у ком је желела да се опроба.

„Изазовни тренуци у такмичењу су за мене и мој тим постали праве развојне прилике. Презентовали смо своја решења пред регионалним менаџерима за европску регију, касније и људима који се у БАТ-у на глобалном нивоу баве иновацијама. Иако смо се такмичили са тимовима из читавог света, наше решење било је запажено, па смо се тако нашли међу десет најбољих. Захваљујући мојој изванредној екипи и нашим посвећеним менторима, успели смо да се изборимо са јаком конкуренцијом, а на то смо и данас веома поносни“, изјавила је Антонина.

Формирање тимова
Ове, 2023. године, поред Србије, такмичиће се још 30 земаља из целог света чији тимови треба да имају најмање два, а највише четири члана. Задатак такмичара јесте представљање иновативне идеје за решавање Environmental Social and Governance, односно ЕСГ изазова. Након тога, учесници треба да одаберу једну од четири задате теме програма: технологију, екологију, енергетику или инклузију. Потом је потребно да осмисле и представе своје бизнис решење у PowerPoint  или ПДФ формату, а уколико желе, могу послати и додатну документацију у виду Excel, Word, JPEG, и других формата.

Осмислити решење из једне од четири области
Технолошки изазов подразумева употребу најновијих технологија данашњице, као што су вештачка интелигенција, проширена и виртуелна стварност, у сврхе креирања одрживијег света. Од одрживе пољопривреде до еко амбалаже – такмичари који одаберу еколошки задатак треба да осмисле решење које ће допринети смањењу емисије угљен-диоксида. Учесници заинтересовани за област обновљиве енергије имају могућност да креирају иновацију која би нашу планету учинила „зеленијом”. Последњи изазов односи се на проналажење решења за креирање инклузивне културе на радном месту кроз примену технологија и иновација.

Антонина и њен тим су креирали иновативно решење M-cell, односно смарт кутијицу за лекове која је увезана са апликацијом, па се самим тим ослања на нове технологије.
„Желели смо да помогнемо људима који узимају већу количину лекова на дневном нивоу. Тако смо дошли на идеју за наш M-cell који би путем апликације подсећао кориснике да треба да попију лек. Поред тога, повезаност кутијице за лекове и апликације омогућава и разумевање навика особе која пије лекове, па се на тај начин активирају подсетници кад корисник иде, рецимо, на посао јер тада најчешће заборавља на терапију. Самим тим, овај изум би био „џепни асистент“, а занимљиво је и да је концепт комуникације на апликацији friendly“, објаснила је Антонина.

Младим људима су потребне платформе које ће им омогућити да испоље своју креативност и таленат. За тако нешто програм Battle of Minds. је идеална прилика. Представите своје иновативно решење, јер можда баш оно буде ваша шанса да стекнете прво професионално искуство и освојите вредне новчане награде.

Више информација о самом такмичењу можете сазнати путем линка, About the competition, док се на конкурс програма можете пријавити на: Join our competition.

Оцењивање идеја
Идеје на локалном нивоу оцењују тимови менаџера компаније БАТ. Они ће се усредсредити на квалитет предложене идеје, презентације, али и лидерске вештине такмичара. У случају да се решење покаже као успешно, тим наставља такмичење на регионалном нивоу, а касније и на глобалном.

Извор: Стартуј

Leave a comment