Европска зелена недеља у Новом Саду
Поводом Европске зелене недеље одржаће се шести по реду Град хуманост – Растемо уз ЕКО стваралаштва, 10. јуна од 10 сати,a на платоу испред Променаде, у организацији ЕУ инфо поинта и Чепом до осмеха, а уз подршку Града Новог Сада.

Европска зелена недеља у Новом Саду

Грађани могу да понесу пластичне чепове и убаце их у постављене канте. Сакупљени чепови се рециклирају, а прикупљена новчана средства користе се за куповину помагала деци са сметњама у развоју и/или инвалидитетом, као и њиховим породицама, како би им се омогућило лакше функционисање у свакодневном животу и образовању, па тако акција, осим што има хуманитарни карактер, подупире еколошко освешћивање друштва и унапређивање система одвајања чврстог
отпада у Србији.
Поред сајамског програма, најмлађи посетиоци ће моћи да учествују у креативним радионицама, дечјим представама, рецитацијама, као и прављењу мозаика од пластичних чепова. Такође, присутни ће моћи да се упознају са удружењима и појединцима који својим радом утичу на бољи положај особа са инвалидитетом и деце и одраслих са сметњама у развоју.
Европска зелена недеља, која се одржава од 3. до 11. јуна, фокусираће се на вештине за одрживе, отпорне и социјално праведне заједнице. Она је сведочанство подршке ЕУ овом сектору у Србији и
њене сарадње са националним и локалним институцијама.
Европска унија је светски лидер у заштити животне средине и подржава Србију на њеном путу ка здравијој животној средини. Са преко 580 милиона евра бесповратних средстава уложених у заштиту животне средине и климатске акције у Србији, ЕУ је највећи донатор у овој области у земљи.

Leave a comment