Позивамо вас да испратите и присуствујете трибини у Црној кући
  • Сваки фемицид је тешко убиство
5.6.2023, 19ч, ЦК13т

Да ли ћеш посетити трибину?
Удружење грађанки ФемПлатз и Омладински центар ЦК13 позивају вас на трибину о стварности фемицида у српском друштву и активистичким и заговарачким иницијативама феминистичких организација за инкриминацију фемицида као посебног кривичног дела у кривичном законодавству Србије, како би се друштву помогло у сузбијању родно заснованог насиља а сви случајеви фемицида адекватно процесуирали и санкционисали.
На трибини говоре: Биљана Јањић, извршна директорка ФемПлатз-а, Андријана Човић, експерткиња за родну равноправност, и Драгана Прица Ковачевић, новинарка.
Сваке две недеље, у просеку, једну жену у Србији убије члан породице. Најчешће у њеном сопственом дому.
Насиље према женама и девојчицама је најраспрострањенији облик кршења права жена у свету, а фемицид – убиство жене зато што је жена, мотивисано мржњом према женама, презиром, као и осећањем власништва и надмоћи над женама – најекстремнији је облик насиља према женама.
Шта знамо о фемициду у Србији? Шта нам показују подаци? Какав је друштвени и институционални одговор на фемицид у Србији? Шта је потребно урадити у циљу спречавања фемицида? Која је улога организација цивилног друштва и медија у процесу спречавања фемицида и трансформације друштва ка ослобођењу од патријархалног насиља?
Трибина “Сваки фемицид је тешко убиство” је део трибинског циклуса Омладинског центра ЦК13 који се реализује у оквиру пројекта “ХРАБРОСТ ЈЕ ЗАРАЗНА: Јачање феминистичке свести и активизма у Новом Саду и Србији” уз подршку Амбасаде Сједињених Америчких Држава.

Leave a comment