СВЕТИОНИК ЗНАЊА: НАЈВЕЋИ ПРОЈЕКАТ ЗА СРЕДЊОШКОЛЦЕ У СРБИЈИ ПОКРЕТАЧ ПОЗИТИВНИХ ПРОМЕНА У ДРУШТВУ

unplash.com – СВЕТИОНИК ЗНАЊА

Поводом затварања пројекта Светионик знања Алумни мрежа, Министарство туризма и омладине угостило је у Палати Србије Алумнисте Светионика знања, највећег пројекта за средњошколце у Србији. На догађају су присуствовали представници Министарства, као и представници Асоцијације за афирмацију културе, који су изнели своје ставове и визију за будућност.
Ивана Антонијевић, помоћница министра Министарства туризма и омладине задужена за омладину, изразила је наду да ће се сарадња наставити и кроз ново министарство, те истакла важност пројекта Светионик знања и његовог доприноса у активацији младих на локалном нивоу. Говорила је и о Националној стратегији за младе истакнувши да су управо пројекти попут Светионика, као и партнерство са Асоцијацијом за афирмацију културе, помоћ Министарству да подстакне младе на локалном нивоу да постану покретачи промена у својим заједницама.
Андреј Баланч, извршни директор АСК-а, и Маја Рубин, сениор менаџерка операција, осврнули су се на досадашњу сарадњу, и истакли значај Светионика за младе, нагласивши како је активација омладине на локалном нивоу од изузетног значаја, те да је Светионик знања, као један од највећих пројеката за средњошколце у Србији, изванредан почетни корак ка остварењу тог циља.
Учесници пројекта Светионика знања Алумни мреже постављали су питања, истакнули су значај који је Светионик имао у њиховом личном напредовању, уз велик жељу да се поновно укључе и допринесу пројекту који им је толико значио. "Светионик знања је место које извлачи најбоље из младих људи. Свакоме од нас је путем овог програма пружена могућност да представимо најбоље из себе и откријемо сегменте наших личности које треба надограђивати. Највећа жеља свима нама је да овај програм настави да побољшава младе људе у сваком смислу и осветљава значај активизма и залагања за локалне заједнице.&qуот;- рекла је Ивона Илић, учесница ВИ генерације Светионика знања и потпредседница Алумни одбора.
Иза Светионика знања су многи успешни пројекти средњошколаца широм Србије. Светионик знања постоји већ шест година, а његов главни циљ је да кроз креативан и поучан тромесечни рад подстакне средњошколце да савладају основе писања пројеката, да их презентују и реализују, како би покренули позитивне промене у нашем друштву, а пре свега у својим локалним заједницама. Данас, има преко 300 алумниста тј бивших учесника у више од 40
градова Србије.
Алумнисти завршног догађаја пројекта Светионик знања Алумни мрежа, који је реализован уз подршку Амбасаде САД у Београду, цео викенд су провели у дружењу и размена знања и искуства, а у оквиру планиране активности, посетили су археолошки локалитет Бело брдо у Винчи ради афирмације позитивних веза између Републике Србије и САД-а чија Амбасада је донацијом од 475 000 долара помогла рестаурацију локалитета.

Leave a comment