Најстарији новосадски punk i rock’n’roll фестивал и ове године отвориће јул и фестивалско лето у Новом Саду. У Железничком парку, 1. јула имаћемо прилику да служамо највећа регионална имена, уз јака домаћа појачања.

Блоксток зове: конкурс за демо бенд

Већи број бендова већ је сада познат, тако ће у Новом Саду наступити Бркови, који су пре неколико година довели готово 10 хиљада људи у парк, затим Јорговани, Е-плаy, 5 минута славе и многи други. Ипак недостаје једно име – демо бенд који ће по први пут добити прилику за наступ на великој бини.
„У четвртак, 1. јуна отварамо конкурс за младе, неафирмисане ауторске демо бендове, као и сваке године. Конккурс ће трајати осам дана и требаће нам још неколико дана да жири, састављен од организатора Фестивала, преслуша све пријаве. Ово је с годинама постао не само заштитни знак, већ некако својеврсна мисија читавог Фестивала. Ми смо одрастали у овом кварту и уз ову музику, па сматрамо обавезом да пружимо прилику и новим клинцима да ураде исто“, објашњава Марко Танчик, један од организатора.
Када је о условима реч, неопходно је да чланови банда немају више од тридесетак година и да имају најмање 30 минута ауторског материјала. Традиционално, управо победник конкурса отвара Фестивал, а неретко се деси да неке од наредних година наступа раме уз раме са хедлајнерима.
Фестивал Блоксток одржава се од 1998. године у Железничком парку у Новом Саду, а до сада су наступила бројна регионална имена, као што су Ритам нереда, Атхеист рап, Гужва у 16терцу, Партибрејкерси, Мортал
комбат, Ортодок келтси и многи други.
Ипак, без обзира на број људи који сваке године долази, регионалне и домаће звезде, Блоксток је био, и остао комшијска прича.
„Настао је из потребе комшилука да уради нешто за комшилук. То је прича у којој смо ми одрасли и разлог због ког смо и одлучили да је преузмемо на себе, као млађу генерацију. Тако се односимо према комшилуку и данас. Овај Фестивал организују комшије, велики број људи је укључен у његову реализацију, а нешто потом и остаје за нама и зато ова прича и траје“, објашњава Танчик.
И ове године, из безбедносних разлога, апелује се да посетиоци не уносе пиће у стакленој амбалажи у парк, као и да се не приближавају железничкој прузи. Фестивал ће бити отворен у 19.00 часова, а свирке ће се одржавати до један сат иза поноћи. Улаз на Фестивал је бесплатан. Мали историјат Блоксток фестивала можете погледати на овом линку.

Leave a comment