Овог пролећа током овог прелазног периода актуелни су чајеви од топлих до хладних, баш у складу са променљивим временским приликама. Када зазими пијемо топли напитак, када крену нагло високе температуре можемо чај расхладити. Свакако чај било које биљке има своја специфична лековита и окрепљујућа својства. 

unplash. com Која је ваша чајанка?
unplash. com Која је ваша омиљена чајанка?

Мој рецепт за ледени јутарњи/дневни чај: 

  • кесица чаја од нане
  • кесица зеленог чаја
  • кесица чаја са семеном гуаране
  • кашичица меда
  • пола кашике прах ћумбира
  • кашичића лимуновог сока
  • пар листова свеже нане

Ставити чај у посуду налик термосу и расхладити га у фризидеру. Сутрадан за јутро пре посла је веома окрепљујући исто тако и после ручка регулише низак притисак.

Уколико желите вечерњи чај уз који ћете лако да се ослободите стреса и да лагано утонете у сан рецепт је следећи:

Додајте ј велику кашику чаја од матичњака и процедите течност. Можете додати и кесицу камилице која лагано опушта. Лимун је неизоставан, а мед по вашој жељи с тим да га ја увече не додајем већ за јутарњу чајанку. Додајте неки лагани интегрални колачић или две коцке црне чоколаде и загрејте се или расхадите уз биљни напитак.

Уколико сте често болесни и имате кашаљ можете пити чајеве који специјално регулише кашаљ – бели слез, ловор, лук, жалфија, боквица, зова, јагорчевина, мајчина душица. Ево које да конзумирате да смирите надражајни кашаљ и да регулише бронхитис.

Свакодневно испијање чаја има одличне бенефите за линију, за притисак, за енергију и за општи имунитет. Свакако нека вам чај постане навика уместо газираних пића.  Није захтеван за спремање, економична је цена и на вама је само да бирате арому и да га уврстите у своју свакодневницу.

Које чајеве ви бирате овог пролећа и кога зовете на чајанку?Нека чај буде пријатно ароматичан исто као и друшто ваше чајанке. Шоља необавезног ћаскања пријаће подједнако као и топла/хладна шоља омиљеног чаја.

Пријатна чајанка!

Сузана Марјановић

Leave a comment