Етерична или етарска уља користе се још од 16. века и добијају се дестилацијом  из корена, семена, цвета биљке. Чиста и снажна једињења наносе се на кожу  разблажена у одређеном проценту, такође освежавају  простор,  имају лековита и ароматерапијска дејства. Колико су мале бочице јаке можете их упоредити са једном малом апотеком лекова зато се и разблажују пре наношења на кожу ради избегавања иритација. Веома повољно делују на психу, тело односно на цео  организам човека – антибактеријски, антивирусно, емоционално уравнотежавајуће а ПМС ублажавајуће са пријатним мирисом чистоће и свежине.

unplash.com Које је твоје омиљено етерично уље?

Уколико желиш да се одмориш и лако утонеш у сан, ту је уље лаванде и бергамота. Уколико желиш активност целодневну ту је рузмарин. Уколико желиш да миришеш на слатко ту су поморанџа и ванила. Уколико желиш да залечиш акну ту је чајевац. За сваку ситуацију можеш пронаћи одговарајућу арому.

Користе се за утрљавање на кожу иза уха, на злобове руку попут свежег мириса парфема, такође се користе и за купке  и масажу, као и за инхалацију и за освежавање дома.

Ево неколико арома које су најчешће:

  • Лаванда – одлична за сан, за умирење, за аксиозност,
  • Лимун – може се користити за освежење веша као и просторија
  • Чајевац – одличан против акни, екцема и гљивица.
  • Еукалиптус – освежава ваздух и одличан за дисајне органе.
  • слатка поморанџа –  ублажаа депресију, утиче на целутит и на јутарње мучнине
  • Чајевац – добро реулише акне, екцеме.
  • Каранфилић – добар је за десни и за гњивичне инфекције, одбија инсекте
  • Ванила – моја омиљена, мирише дивно попуте меканих колачића
  • Пеперминт – добар је за стомачне болове као и за кашаљ. као и против непријатних мириса нпр. у ормару.

Да ли их користимо за лепоту, за хигијену, за здравље – свакако су одличан антисептик, још бољи парфем и освеживач. Ароматерапија је одличан начин лечења и тела и душе путем специјалних врста мириса. Мириса чистих као суза насталих из природе. Одаберите своју омиљену бочицу ароме и препустите мирисима да вас носе.

Моја арома парфема коју редовно купујем је лаванда која ми улива мир,  поморанџа која ме продорно и  слаткасто буди, такође и ванила која је мој омиљени колачић,. Планирам куповину  уља чајно дрво за реулацију екцема и акни. Можете их пронаћи у дрогеријама, апотекама, специјализовани радњама  у распону од 300-500 динара као и скупље у зависности од квалитета и врсте ароме.

Сузана Марјановић

Leave a comment