Дођосмо у мај и надасмо се прелепом сунчаном пролећу, међуутим сачекаше нас наизменичне мајске кише, пљускови и грмљавине. Кишобран при руци, у ташни, ранцу и слојевито облачење било је и остало препоручљиво. Уз кишовиту временску прогнозу  ишле су и варљиве температуре, од зубатог сунца и темепратуре испод просека, до јаког сунца у року од сат времена. Чинило се да из мантила ујутру, већ око подне можемо у мајице, док већ поподне требају нам јакне. 

unplash.com  – После кише дође дуга!

Било је варљиво али навикли смо на температурне промене и померање почекта и краја годишњих доба у односу на званичне почетке и завршетке  по календару. Не би нас изненадио ни снег  у мају како је оно пао,  чини ми се, једног мартовског јутра ове године  какав  није био ни у току зиме. Колико се сви сећамо тог касног мартовског јутра  – ујутру нас није сачекало ноћно провејавање пахуља већ снег до чланака и то врло квалитетан снежни покривач као да му је баш тад време.

Но ево и крај маја и удариле су јутарње темепратуре и жарко сунце згодно за сунчање. Како сам била на одмору, пратила сам помно температуре ради сунчања на тераси и заиста одмор ѕавршавам тамног тена као да сам била на мору. Пратим пронозу за последњу недељу маја и видим најаву опет сунцекиша. Тако да препоручујем слојевито облачење, мали кишобран при руци, и обаезно крему са заштитним фактором за лице. Управо ова варљиво сунце може нас опећи и изазвати црвенило.

После кише дође дуга! Такав нам је овај мај 2023.!  И кише су романтичне, нек нам буде за утеху. Кућна варијанта са књигом или филмом може да вас утеши и зближи са укућанима. Поука коју нам носи ово мајско време је да после тешкоћа дође лепше животно доба стога будимо стрпљиви, истрајни и позитивни током тих тмурних дана. Уживајте и увек извуците неку поуку, односно увек саг ледајте и позитивну страну потешкоћа које нас челиче, искушавају, тестирају и доносе нам нешто свакако боље –  само треба то дочекати и у ТО успут веровати.

Сузана Марјановић

Leave a comment