Веома често ујутру за доручак једем овсену кашу, смути или инстант комбинацију свежег воћа и орашастих плодова. Тако сам дошла на идеју да направим дезерт који ћу имати три дана за доручак при том да буде здрав, да се прави  од састојака које имам и тако од смути идеје дођох до протеинског овсеног колачића.

unplash. com Хоћемо ли правити здраве колаче?

Рецепт је орииналан и настао је у ходу.

У блендер сам убациила:

  • шољу овсених пахуљица
  • 3 кашике кокосовог брашна
  • пола кесице соде бикарбоне
  • 1 јаје
  • 1 банана
  • 2 кашике меда
  • 2 мерице whеу протеина од ваниле
  • шака крцкавог муслија од шумског  воћа
  • шака вишања
  • шака сувог  грожђа
  • шака ораса

Све састојке сам изблендирала и настала је беж овсена маса. Ако желите да има тамнији излед попут интегралних – додајте мало цимета или какао праха. Ви можете додавати и друге сличне састојке, битно је да буде без белог брашна и шећера уколико хоћете здраву ужину. Можете додати и друго воће, типа црвени бобичасти микс или боровницу, ананас или орашасте плодове типа индијски орах или бадем, можете уместо меда додати агава сируп и нарендати црну чоколаду. Кокосово брашно одам тек толико да се повеже са содом или евентуално прашком за пециво, а протеин је посебно битан спортским типовима. Све што слично пронађете у кући, можете додати у блендер и нећете погрешити а уштедећете.

Излила сам смесу у калуп за векну хлеба и од горе поређала воће и орашасте плодове. Дезерт је лепо нарастао и његов укус је одисао аромом топлине и свежине. Вишње су пустиле свој сок, крцкави мусли је постао мекани, овсене су се претвориле у прах, ванилија је додала своју арому, протеин је дао удео здравом дезерту. Јако сам била задовољна својим спонтаним рецептом и радо вам га препоручујем за дане када вам ујутру пре посла већ треба спреман доручак или за понети за ужину – економично, практично и здраво.

Пријатно!

Сузана Марјановић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment