Веома често ујутру за доручак једем овсену кашу, смути или инстант комбинацију свежег воћа и орашастих плодова. Тако сам дошла на идеју да направим дезерт који ћу имати три дана за доручак при том да буде здрав, да се прави од састојака које имам и тако од смути идеје дођох до протеинског овсеног колачића.
Рецепт је орииналан и настао је у ходу.
У блендер сам убациила:
- шољу овсених пахуљица
- 3 кашике кокосовог брашна
- пола кесице соде бикарбоне
- 1 јаје
- 1 банана
- 2 кашике меда
- 2 мерице whеу протеина од ваниле
- шака крцкавог муслија од шумског воћа
- шака вишања
- шака сувог грожђа
- шака ораса
Све састојке сам изблендирала и настала је беж овсена маса. Ако желите да има тамнији излед попут интегралних – додајте мало цимета или какао праха. Ви можете додавати и друге сличне састојке, битно је да буде без белог брашна и шећера уколико хоћете здраву ужину. Можете додати и друго воће, типа црвени бобичасти микс или боровницу, ананас или орашасте плодове типа индијски орах или бадем, можете уместо меда додати агава сируп и нарендати црну чоколаду. Кокосово брашно одам тек толико да се повеже са содом или евентуално прашком за пециво, а протеин је посебно битан спортским типовима. Све што слично пронађете у кући, можете додати у блендер и нећете погрешити а уштедећете.
Излила сам смесу у калуп за векну хлеба и од горе поређала воће и орашасте плодове. Дезерт је лепо нарастао и његов укус је одисао аромом топлине и свежине. Вишње су пустиле свој сок, крцкави мусли је постао мекани, овсене су се претвориле у прах, ванилија је додала своју арому, протеин је дао удео здравом дезерту. Јако сам била задовољна својим спонтаним рецептом и радо вам га препоручујем за дане када вам ујутру пре посла већ треба спреман доручак или за понети за ужину – економично, практично и здраво.
Пријатно!
Сузана Марјановић