Пролеће је доба инспирације и буђења. Ово је доба које је идеално за маштање и уметност. Нема лепшег начина за провести време од читања у природи. 

извор: unsplash.com

Пролеће је доба које нас повезује са нашим емоцијама и подсвесним. У пролећу се буди све оно креативно и лепо у нама, па многи од нас у пролеће воле да се “друже” и са књигама, пошто у овом добу уметност буја. Које су то књиге које би било занимљиво прочитати овог пролећа?

извор: mamut.me

“СРЕЋА ЈЕ ПИТИ ЧАЈ СА ТОБОМ”

Ако волите енглеску књижевност, вероватно да вас неће привући приче о јужним пределима и о страственој природи људи који су у тим пределима настањени. Са друге стране, уколико волите шпанску књижевност и маштате о путовању у Шпанију, вероватно да не волите приче о досадним енглеским богаташким синовима. Иако би деловало да ова два типа читалаца никако ништа не може спојити, ипак постоји нешто што спаја ове читаоце, а то је ова књига.
Уколико волите енглески стил живота и размишљања, или ако замишљате тајанствено путовање по шпанским насељима, ево идеалне прилике да се упознате са једном занимљивом причом и светом необичних јунака.Док читате књигу помислићете да је то крими роман, пародија, сапуница, сатира, али ово је само један светски бестселер који ће вас одвести на чудесно путовање на ком ћете се раставити са песимизмом.

извор: prerazmisljavanje.org

“ИМЕ РУЖЕ”

Уколико се нисте упознали са овим класиком и са маестралним стилом Умберта Ека, пролеће је идеално доба за “дружење” са причом о једној старој бибилиотеци, о интригама, о манастиру и о нерасветљеним убиствима. Овај класик подразумева студиозно читање, и време које ћемо му посветити с обзиром на његов обим. Међутим, свака страница и свака слика овог романа је живописна и пуна поруке. Немогуће је читати ову књигу, а не замислити себе као једног од јунака овог дела. Читајући овај роман имаћете јединствену прилику да буде део средњовековне приче о гордости, о правим вредностима, о мистеријама и тајнама, као и увек о љубави. Из ове књиге можете да извучете многобројне поуке и схватите сврху живота. Подстицај за читање дајемо вам кроз последњу реченицу из књиге: “Од руже негдашње оста име, имена гола тек имамо.”

извор: korisna knjiga.com

“ВЕЛИКИ МОН”

Ако сте волели филмове и серије у којима су представљене авантуре дечака, заволећете и ову књигу. Она подсећа на ове приче, али има озбиљнију радњу и поруку. Нарочито ако сте авантуриста, ова књига може да вас одведе у авантуре Огиста Мона којима су сви завидели. Такође, ако и даље верујете у бајке и у то да несташни витезови могу да дођу до срца гордих принцеза, уживаћете у љубавној причи коју крије ова књиге. Па чак и ако сте престали да верујете у такве бајке, можда кроз ову књигу у њих поверујете, а свакако ћете уживати. У овој књизи отиснућете се француским путевима заједно са главним јунаком, заљубљеником у авантуре и победе које прате невоље. Заједно са Великим Моном побеђиваћете, патити и бити прогањани. Заједно са Великим Моном ћете и волети, јер ће  ова неухватљива и несавладива природа наћи пут до ваше душе.

извор: mladiniksica.me

“ИСТОЧНО ОД РАЈА”

Уз неки кишовити дан, а што да не и уз неки лепи и свежији дан у вашој башти или парку, пријаће вам прича о смислу живота, о судбини и о гордости. С обзиром на обим, и ова књига ће захтевати од вас да јој посветите време како бисте савладали бројне странице, а и схватили суштину приче. Ову књигу ћете можда обожавати, или помислити да је тотални промашај. Међутим, једно је сигурно, она вас неће оставити равнодушним. Такође вас ни јунаци ове књиге неће оставити равнодушним, било да их заволите, било да они постану предмет ваше осуде. Сигурно ће свима бити занимљив лик слуге Лија који својом мудрошћу прати животну причу једне породице, браће близанаца које њихова имена вежу за библијску причу о Каину и Авељу. Ово двоје браће, тако супротни, ипак су се волели, али је крај књиге доста сличан библијским мотивима. Њихову причу пратиће прича њиховог оца, поштеног човека до смрти заљубљеног у њихову мајку која их је напустила и која никада није могла да следи добро.

 

ТЕКСТ: АЛЕКСАНДРА СЕКУЛИЋ

Leave a comment