Да ли бисте желели да имате праксу у компанији која примењује последњу реч иновације, као и да пратите, али и директно учествујете у развоју технологије будућности?ЗF Serbia пружа шансу младима да покрену каријеру у иновативној индустрији

Прилика за младе!

Ако вас то занима, корисна ће вам бити и информација да је ЗФ Сербиа, једна од водећих светских компанија у области аутомобилске индустрије објавила конкурс за 3. генерацију стручне праксе за младе – Е Generation!

Филип Шароњић, руководилац тима процесног инжењеринга и један од ментора праксе, и Тијана Николић, практикант, објаснили су за Инфостуд како овај програм заиста функционише и шта кандидати који се пријаве могу да очекују.

Будућност аутомобилске индустрије
Један од кључних фокуса ЗФ Сербиа је развој иновативне технологије за електрична и паметна возила. Ова немачка компанија већ више од века успешно послује на светском тржишту, док је од 2018. године присутна и на територији Србије. ЗФ Сербиа смештена је у Панчеву, док је постојећи Р&Д недавно проширен и на локацију Нови Сад у оквиру Научно-технолошког парка, где је такође отворена могућност праксе.

Како изгледа програм праксе
ЗФ Сербиа већ две године заредом пружа прилику младим људима да стекну искуство и развију стручне вештине, кроз рад у интернационалном окружењу. Пракса је намењена дипломираним студентима и онима који су при крају основних и мастер студија. С обзиром на то да је у питању један од најдинамичнијих и најмодернијих сектора у Србији, програм могу да похађају сви млади, без обзира на факултетско усмерење.

Добра вест је да млади имају могућност да иду на праксу у различитим секторима: од ХР-а, набавке, до логистике..На овај начин ЗФ Србија жели да окупи најталентованије младе људе са разноврсним знањем и искуством.

Пракса је плаћена и траје пуно радно време (пет дана у недељи, по осам сати). Програм је осмишљен на 6 месеци и подељен је у два циклуса. Први део праксе траје три месеца, након чега следи евалуација и договор о евентуалном усавршавању на још толико.

Активно се учи од првог дана
Како функционише пракса у инжењерском тиму ближе нам је појаснио Филип Шароњић, један од ментора, који је задужен за стандардизацију производних процеса и њихово унапређивање. Филип је у компанији од њеног оснивања у Србији и сматра да је програм праксе одлична прилика за младе да добију реалне задатке и уче на конкретним примерима, уз надзор и пуну подршку ментора.

ЗФ Сербиа пружа шансу младима да покрену каријеру у иновативној индустрији

– Бавимо се револуционарним системима, а практиканти учествују у производњи делова за електромоторна возила и од самог старта су активно укључени у тим. Идеја је да се кандидати реално оспособе за инжењерски посао. Учење је прогресивно: у почетку се додељују мање захтевни задаци, али се они временом све више усложњавају. Све што ради наш инжењер, то ће радити и практикант, само у мањем обиму па ће и његово знање тако расти прогресивно – истиче Филип.

На питање шта је то што младе практиканте највише одушевљава када се једном нађу у њиховом сектору, Филип одговара да је то степен аутоматизације, коришћење робота и пионирских технологија, уз праћење најсавременијих пројеката у развоју електровозила.

– Пројекти су комплексни, због чега је чест случај да и по неколико великих међународних фабрика истовремено раде на једном пројекту, па студенти могу да комуницирају и размењују искуства са колегама из иностранства – каже наш саговорник, који сматра да када се свему томе придода пријатељска атмосфера у тиму, не чуди зашто је проценат оних који су остали толико велики.

ЗФ Сербиа пружа шансу младима да покрену каријеру у иновативној индустрији

– Из прве генерације се чак 80% практиканата запослило у ЗФ Сербиа – истиче Филип Шароњић.

Могућност за трајно запослење
Позиви за конкретне практикантске позиције се дефинишу у складу са потребама за јуниорске позиције у компанији, због чега постоји реална могућност за касније трајно запослење. Након завршеног програма, кандидати који се покажу као најбољи имаће прилику да остану у компанији.

А шта кажу практиканти?
Тијана Николић, дипломирани економиста, тренутно се налази у другом циклусу праксе у сектору управљања учинком. Тијана већ сада може самостално да обавља већи део посла који подразумева подршку производњи: воде се онбординг тренинзи – упућују нови људи у посао, изводе технике уз помоћ којих се проверава да ли су сви процеси испоштовани до краја.

ЗФ Сербиа пружа шансу младима да покрену каријеру у иновативној индустрији

Љубав према немачком језику и жеља да се опроба у корпоративном свету навела ју је да се пријави.

– Мој тим је мали, нас је четворо и веома добро функционишемо. Сваког јутра имамо састанке, комуникација унутар тима тече глатко и баш су ме лепо прихватили. Ту смо једни за друге и све се решава брзо – каже Тијана.

Као највеће предности Тијана наводи постојање плана за сваког практиканта појединачно, као и менторску подршку и прилику да се реалне ствари, које је до сада учила само на папиру, спроводе у пракси.

– Не постоји празан ход, све је пажљиво осмишљено, чак и када немамо тренутне задатке, постоји Интранет Зум, платформа на којој можемо да учимо и пронађемо податке који су везани за сваки аспект рада компаније – каже она.

Највише јој се допала прилика да учествује у годишњој Леан евалуацији – догађају на ком се окупља топ менаџмент ради анализе и стратегије за развој, а коју је њен тим организовао.

ЗФ Сербиа пружа шансу младима да покрену каријеру у иновативној индустрији

– Велико је искуство све то припремати, али и слушати и разговарати са свим тим људима као практикант – наводи Тијана.

Када се очекује следећи програм Е- Генерације?
ЗФ Сербиа позива заинтересоване младе људе да се пријаве и докажу свој потенцијал у компанији која је спремна да инвестира у будућност и развој талената.

Сви који желе да учествују у 3. програму Е – Генерације, могу да се пријаве овде и погледају тачне пропозиције конкурса.

Извор: Стартуј

Leave a comment