У циљу проширивања прекограничне туристичке понуде и стварањем заједничке туристичке руте од Новог Сада до Сегедина, која ће повезати знамените жене у науци и култури, током ове године реализован је пројекат „Знамените жене у науци и култури: дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ“, финансиран од стране Европске уније, у оквиру ИПА Интеррег прекограничног програма Мађарска – Србија, а резултати су представљени у Збирци стране уметности у Музеју Града Новог Сада.

Знамените жене у науци и култури 

Туристичка рута започиње у Новом Саду, а завршава се у Сегедину, повезујући на тај начин важна места, музеје и галерије која су повезана са животом и радом знаменитих жена.

„Тим Природно математичког факултета који је истраживао како треба управљати туристичком рутом, и понудио алате како руту промовисати и како она у будућности може да живи. Након студија о самим женама и како сачинити руту, које су урадили тимови у Мађарској и Србији, уследило је прављење стратегије како даље развијати руту, менаџмент плана и њене промоције“, објашњава др Сања Ковачић испред одсека за Географију, Туризам и Хотелијерство са Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Идеја је да пројекат, осим што ће допринети подизању свести о значају ових жена за историју и културу оба региона, оснажи односе између две државе кроз промоцију заједничких културних вредности и наслеђа.

„Знамените жене у култури и науци, веома су значајне по томе што су у своје време, стајале раме уз раме уз мушкарце и деловале су у својим пољима: науци, култури и уметности. Поред туристичке руте, имаћемо и мобилну апликацију која ће моћи да повеже све знамените жене на овом поднебљу“, истакла је директорка Музеја града Новог Сада Весна Иковић.

Уз истраживање, бренд платформу и саму руту, пројекат ће обухватити две велике мултимедијалне сталне изложбе – Милева Марић Ајнштајн у Новом Саду и изложбу посвећену важним женским фигурама у Сегедину – фотографкињи Манци Бек, сликарки Нани Куковец и библиотекарки Аготи Фишхоф.

„На овај начин Музеј града показаће једну од знаменитијих жена, која се показала и најрангиранија на целој рути. Изложбом о Милеви Марић Ајнштајн ће Музеј града промовисати старт руте на једном веома високом нивоу. Наша истраживања су показала да заправо људи желе да виде нове технологије и нови начин приказа друштвеног живота. Зато ми изложбу и правимо као мултимедијални спектакл“, додаје мр Атила Хорнок, пројект менаџер испред Музеја града Новог Сада.

Пројекат о знаменитим женама у науци и култури прекограничног региона Србије и Мађарске, односно ,,Знамените жене у науци и култури: дизајнирање искуства кроз заједничку туристичку руту и производ” суфинансира Европска унија, у оквиру ИПА Интеррег прекограничног програма Мађарска – Србија. Укупан буџет пројекта је 463.064,00 ЕУР, од којих је 393.604,40 ЕУР донација Европске уније (ИПА). Пројекат је почео 1. марта 2021. године и иницијално је требао да траје 16 месеци, али је због веома комплексних радова на адаптацији Музеја града Новог Сада, за потребе музејске поставке изложбе као једне од пројектних активности суфинансиране из овог пројекта, пролонгиран на укупно 22 месеца.

НАПОМЕНА

Овај документ је одштампан уз финансијску подршку Европске уније кроз Интеррег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска-Србија. За садржај овог документа је одговоран искључиво Музеј града Новог Сада и садржај овог документа не одражава званично мишљење Европске уније и/или Управљачког тела Програма.

Пројекат ,,Знамените жене у науци и култури — дизајнирање, искуства кроз заједничку туристичку руту и производ” се наслања на циљеве, структуру и резултате пројекта Гордане Стојаковић, ЗИС А-0117/2017 ,,Знамените жене Новог Сада: истраживање, мапирање, (ре)интерпретација и валоризација баштине жена у Војводини и Србији.” те наставља развој истраживања тематике знаменитих жена унауци и култури, користећи наведене резултате.

Пројекат Гордане Стојаковић започет 1999. на Женским студијама у Новом Саду скренуо је пажњу јавности на допринос жена културној, привредној и политичкој историји Новог Сада и других градова у Војводини, а модели валоризације женског наслеђа унутар урбаних простора кроз туристичке производе — итинерере и приче о градовима из Женског угла постали су узори за валоризацију и реинтерпретацију дела баштине коју су жене у науци, култури, привреди и политици оставиле као наслеђе. Пројекат ,,Знамените жене у науци и култури — дизајнирање, искуства кроз заједничку туристичку руту и производ” прати тај траг.

На следећем линку можете преузети и промотивни видео спот 

Leave a comment