Већ пету годину заредом, организација КАО Парнас успешно мења предрасуде младих о инвалидности и особама са инвалидитетом! И ове године, у новосадским образовним установама, реализован је пројекат „Ухвати филм – пусти предрасуде 5“, уз подршку Градске управе за спорт и омладину града Новог Сада.

Ухвати филм

Ухвати филм – пусти предрасуде и ове године у новосадским школама

Пројекат подразумева едукације у новосадским средњим школама и на факултетима, које се састоје од пројекција стручно изабраних краткометражних филмова са Међународног филмског фестивала „Ухвати филм“, након чека следе радионице, у којима се деконструишу стереотипи и предрасуде о особама са инвалидитетом.

Током пет година, едукације су одржане у више од 10 новосадских образовних установа, приказано је више од 30 филмова, а уједно и едуковано преко 1000 младих и 20 наставника/ца у Новом Саду.

Ове године, екипа Парнаса посетила је три новосадске образовне школе: 25. октобра Високу школу за образовање васпитача Нови Сад, 2. новембра Гимназију Тврђава и 8. децембра Одсек за медијске студије, Смер журналистика, Филозофског факултета у Новом Саду.

Циљ пројекта „Ухвати филм – пусти предрасуде“ је подстицање превенције дискриминације социјално осетљивих група младих и афирмисање филма као средства едукације за постизање социјалне промене. Едукација сензибилише и наставно особље по питањима дискриминације и социјалног укључивања осетљивих група и подстиче их да овај аспект примене у свом раду са младима. Пројекат директно утиче и на развој квалитетних ваннаставних активности у школама.

Извор: Стартуј

Leave a comment