Празници нам стижу и тим поводом испраћамо предходну и почињемо годину у којој правимо промене

 

Бројећи последње дане текуће године сумирамо учинак и оквирно правимо контуре шта нам остаје да пребацимо у следећу, ону која је нова – Нова Година. Желимо себи да дозволимо да се опустимо, угађајући на више начина. Куповином поклона најмилијима, спремањем разноврсних јела и колача, правимо различите коктеле али некада се одлучимо за специјалну арому чаја – чајну мешавину за опуштање уз новогодишњи програм. Филм који смо пропустили током године или серију која нам прави ужитак за загревање и корачање у Новој Години.

Грацилна биљка са нашег подневља камилица – Matricaria Chamomilla има благотворно дејство на нервни систем у смислу опуштања, с тим у вези лековито утиче на желудачно-цревне тегобе које су често нервног узрока. Како је кожа огледало наше душе, треба знати да камилица смирује упале коже, слузокоже, може се користити за инхалацију, гргољење, као купка за интимну хигијену.

Како су слатине Војводине доминантна станишта камилице, предпоставимо да смо током априла до јуна убрали цветне главице и осушили на неком сувом месту, тавану. Али, уколико је то урадио неко за нас можемо се окренути спремањем топлог напитка за укућане. Најпре осушене цветове око 1,5 грама односно 1 кафена кашичица прелити са 150 милилитара прокључале воде, оставити 10 минута и процедити. По жељи се може додати мед, цимет како би употпунили чула укуса и мириса, док некима прија наједноставнији напитак као једнокомпонентни чај.

 

 

Са друге стране, уз новогодишње кићење јелке и декорације прозора и предивних украса можемо се позабавити давањем простору посебне мирисне ноте и притом изабрати лаванду или оне са другачијим укусом ноту горке поморанџе за освежење. Ово можемо сами направити, рендањем коре поморанџе или лимуна у сопственом аранжману у дневном боравку.

Постоје различити начини опуштања, потребно је бити маштовит и од ствари које су нам у близини направити амбијент по својој мери и тиме омогућити старој години да лагано одшета и допустити новој да мирно корача.

 

 

Тамара Бојовић

Извор фотографија: unsplash.com

 

Leave a comment