Пети јубиларни Међународни фестивал језичких и етничких мањина Synergy  ове године одржаће се између 15. и 19. децембра – најављено је данас у оквиру конференције за медије у Новосадском позоришту. Ове године, на репертоару ће се наћи представе пет театара, и то из Румуније, Србије, Мађарске и Хрватске.

Пети Synergy  фестивал у децембру 2022. 

„Ове године када кажем мањинска култура, пре свега мислим на жене, јер се оне сматрају највећом мањином. Током пет дана фестивала, представиће се пет европских театара. Свечано отварање фестивала заказано је за 15. децембар од 19.00 часова, када званично отварамо и изложбу под називом „Стваралаштво мањинских позоришта у Војводини“, у организацији Позоришног музеја Војводине.“ – изјавио је Уметнички руководилац нашег позоришта Роберт Ленард.

Synergy  је 2015. године основан од стране Града Новог Сада, који је овај пројекат уврстио у апликацију програма европске престонице културе Нови Сад 2021. године, а који је одржан 2022.

„Један од најугроженијих елемената наше егзистенције је угроженост жена, тако да ове године фокус стављамо управо на то. Убеђења сам да је свако друштво слободно онолико, колико је у том друштву слободна жена, а степен демократичности је толики, колико је жена слободна и демократична. Настављајући са традицијом подршке, одлучили смо да се улазнице на фестивал ни ове године неће наплаћивати, већ ће посетиоци давати хуманитарне донације за Сигурну женску кућу у Новом Саду, чиме ће се помоћи њен рад у будућности.“ – рекао је директор Новосадског позоришта.

Иако ће улазнице бити у виду донација, карте је потребно резервисати у Новосадском позоришту.

„Веома је важно да истакнемо пример Новосадског позоришта, које јасним поступцима показује да је окренуто ка вулнерабилним члановима заједнице, односно ове године женама и деци – жртвама насиља у породици. Починиоци насиља у партнерским односима према свим статистичким подацима у целом свету, па и у нашој земљи су доминантно мушкарци, а жртве су доминантно жене и њихова деца. Жене су жртве због родне дискриминације, а родно засновано насиље почива на родним стереотипима, дискриминацији и ставовима који оправдавају насиље. Ставови и уверења су ти који омогућавају појаву и насиље у понашању мушкарца. Управо позориште има моћ да декомпонује стереотипе који стоје у основи насиља над женама и да на другачији начин дође до грађана и грађанки и каже им да је парадокс да неко може да изазове насиље, јер се насиље дешава зато што је починилац одлучио да буде насилан. Важно је да се заједно окренемо једни ка другима, како би покушали да разбијемо све митове и стереотипе који стоје у основи насиља, овај пут кроз позориште као канал комуникације и све друге канале које оно обухвата.“ – закључила је руководитељка Сигурне женске куће у Новом Саду др Нада Падејски Шекеровић.

Осим позоришних комада, у оквиру Сyнергy фестивала прво вече, 15. децембра ће наступати новосадски  DUO Nomadico, док ће завршно вече, 19. децембра посетиоци моћи да погледају наступ групе Kal Rock N Roma.

Leave a comment