Када украшаваш јелку, украси мало и себе

Децембар је месец зимске чаролије и невероватне декорације која нас окружује и којом смо заслепљени. Осећаш ли се тако изнутра?

Уз празнике којима нам надолазе незаобилазна је новогодишња декорација.  Та понуда је  све богатија, а чини нам се, ове године је и лепша него икада. Јелка је увек била, разуме се, њен најважнији и незаобилазни део. Данас смо засути морем чаробних  украса  чије величине и боје не можемо избројати. Јелку већ годинама не проналазимо само у зеленој боји, а најзанимљивији додатак свему су звончићи, патуљци, пахуљице и разне друге радости које чине овај период тако, на тренутке, нестварним. У овом тексту се нећемо бавити идејама како улепшати новогодишњи дом, ни који украси су у моди, а који не, него ћемо пажњу посветити “украшавањем” себе. Темом коју често заборављамо.

Празници су време када, између осталог, поклањамо нама драгим особама нешто. Даривање је саставни део читаве ове зимске еуфорије. Уживамо у осмесима на  њиховом лицу. Но, важно је да не заборавимо да, макар кришом, обрадујемо и себе.

Ово доба године омогућава нам да застанемо и да промишљамо. Не морамо само  тежити успеху у наредној години, можемо се некада запитати колико смо постигли до сада и колико смо поносни на то. У реду је да нам није сада до тога, можда неће бити ни сутра моменат. Живот је процес, али лепо је када о себи бринемо. Моја психотерапеуткиња  ми је једном приликом рекла да је важно да прво сами себи будемо најбољи пријатељи. Треба да размишљамо о овоме, јер само када волимо себе, можемо другима да дајемо нашу љубав и пажњу и да чинимо лепо људима око нас јер имамо чиме да дајемо. На тај начин омогућавамо, ситним корацима, да нам празник буде сваког дана, чак и онда, када он то никако није.

Зато, само нежно према себи (како је мантра једног инстаграм профила) и украшавај се. Празнично је време!

Александра Младеновић

Фотографија: pixabay.com

 

 

 

Leave a comment