Сваког децембра жељно очекујемо прве пахуље да почну да промичу па мало – мало гледамо кроз прозор да ли провејава или је већ нападао снег.  Маштамо о Деда Мразу и очекујемо да нам он покуца на врата са врећом поклона, баш као  у детињству. Очекујемо да зашкрипе санке Деда Мраза који ће се зауставити код наше капије или наших врата. За случај да и ове Нове године не дође Деда Мраз – спремамо мале поклоне пажње и изненађења за наше најдраже. 

unplash.com Децембарска еуфорија навире!

 

 

 

 

Децембар када покуца на наша врата, дочекамо га са великим нестрпљењем и радошћу! Радујемо се већ од почетка зиме  и утркујемо које ћемо године раније и лепше окитити јелку, кућу и двориште. Децембарска чаролија у нашем дому је посебно разиграна, док је јануарска права успавана лепотица. Са неке стране, сви успоре темпо пред крај године и окрену се породичном окупљању, а са друге стране више се путује, купује, циркулише па је и већа гужва и на улици и на јавним местима. Све у свему, једна весела еуфорична журба. 

Обиласци кинеских шопова су ми у време децембра омиљена обавеза и ја једва чекам да пронађем нове украсе. Обично имам идеју шта тражим, међутим задржим се непланирано много дуже и на крају уместо са једним украсом, изађем са пуном кесом украса које сам пазарила. Испостави се у међувремену некако да ми је све то баш требало. Сем радњи са украсима, примамљиви су и сви други излози, посебно новогодишња снижења и акције. Куповина поклона драгима у ово доба године а  успут повећана куповина и себи разних ситница око којих сам се двоумила да ли су ми скупе, да ли ми требају. Одједном у децембру лако преломим и удовољим себи. Обично раније уштедим како у овом периоду не бих оскудевала када пазарим.

Планер је пун анализа 2022. године, и спрема се подвлачење црте – шта смо постигли, шта смо грешили и шта желимо. Најтежи је део око новогодишњих одлука, а најлакши је око новогодишњих жеља. Са једне стране,  уморни смо, са друге стране смо еуфорични. Крај године је и један крај и један нови почетак. Може се десити да клонемо у новембру када је све жуто и сиво, али у децембру када су прскалице и лампиони на све стране  – тешко.

unplash.com Жељно чекамо прве децембарске пахуље!

 

 

 

 

Пахуљице су најавили од друге недеље децембра и у нижим пределима тако да их жељно чекамо. До тада имамо снежне јелке само међу украсима и на тв. Посебну радост нечег новог доносе пахуљице које провејавају, због тога што су дугоочекивана промена која доноси нову атмосферу и прилику за зимске играрије и спортове. Неко ће се санкати, скијати, грудвати а неко ће се бринути о дрвима и одржању ватре у топлом дому. Сељани ће се бринути о угљу, дрвима, пећи, шпорету, деца о санкама и џаковима које ће пунити сламом, док ће се неко возити жичаром када буде био на ски стази неке лепе планине. Неко ће читати књигу поред топле пећи, неко ће чистити  снегом затрпану стазу пред улазом, а неко ће правити Снешка Белића у парку. Оно што нас обједињава је да смо сви радосни и захвални  – спремни за неке старе завршетке и неке нове почетке.

Сузана Марјановић

 

 

 

Leave a comment