Тринаести Међународни фестивал зелене културе “Греен Фест” почео је 21. новембра и траје до 25. новембра, у онлајн издању. Сви садржаји су бесплатни, и доступни на интернет порталу Фестивала (www.greenfest.rs).

У току је 13. Међународни фестивал зелене културе

XIII Green Фест

 

 

 

Сви који су заинтересовани за животну средину, екологију, климатске промене, одрживи развој, и сродне теме, моћи ће да погледају укупно 6 дугометражних, 45 филмова средњег и кратког метра, као и две панел дискусије.

Панел дискусије доносе разговоре са нашим највећим стручњацима на различите теме и биће преношене уживо на фацебоок страници фестивала.

Први разговор почиње у среду, 23. новембра у 19 часова, када се одржава прва панел дискусија – „ЕНЕРГЕТСКА КРИЗА И ТРАНЗИЦИЈА: КУДА, ЗАПРАВО, ИДЕМО?”. Енергетска криза, настала почетком ове године, је донела значајне потресе на тржиштима енергије широм света. Осим скока цена, инфлаторних таласа, и страха од ове, али и следеће зиме, транзиција ка обновљивим изворима енергије делује као да успорава. Ситуација у којој се налазимо значајно утиче на стандард грађана, привреда се суочава са високим ценама енергије, а чини се да нас тек очекују изазови у транзицији ка обновљивим изворима енергије

Кроз овај разговор нас воде Глиго Вуковић из Делегације ЕУ у Србији, Александар Мацура из РЕС фондације, Данијела Исаиловић из удружења ОИЕ Србија, Слободан Перовић консултант на развоју ОИЕ пројеката, и Владан Шћекић из Центра за унапређење животне средине.

Криволов у Србији није у фокусу јавности и медија, и заиста ретко можемо да чујемо више о овој теми. На нишану криволоваца су бројне врсте животиња, од оних које се могу легално ловити уз прописане дозволе, преко оних које су у ловостају, па све до заштићених и строго заштићених дивљих врста. Размере криволова су велике, и имају значајан утицај на биолошку разноврсност и заштиту дивљих врста у природи. Које мере се спроводе за спречавање и сузбијање криволова, које институције су надлежне и одговорне, како изгледа судско процесуирање у овим случајевима сазнаћемо на панелу – „КО ЈЕ НА НИШАНУ? Изазови криволова у Србији”, у четвртак 24.11. у 19 часова. На панелу учествују Антона Авињон из Делегације ЕУ у Србији, Бранислава Вучковић из Удружења јавних тужилаца и заменика тужилаца Србије, Давор Марковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије, Радослав Карличић из Ловачке коморе Србије и Горан Секулић из WWФ Адриа.

У оквиру филмског програма, посебно издвајамо 6 дугометражних филмова.

„Фабрика пандемије“ је нови филм чувене француске редитељке Мари-Моник Робен који нам открива како су сеча шума, експанзија монокултура и индустријског сточарства али и климатска неравнотежа погодовали ширењу нових патогена. По први пут двадесет научника са пет континената пружиће преглед овог питања, постављајући смернице за даље деловање на локалном, националном и међународном нивоу.

„Рат са пластиком“ нам открива како упркос напорима да се смањи употреба пластике, и растућа криза загађења океана, индустрија пластике убрзано повећава нову производњу и промовише познато решење: рециклажу, иако постоји сумња да би широко распрострањено рециклирање пластике икада било економски одрживо.

Филм „Сава“ у нарацији Мире Фурлан, је сведок људске историје, канал између Истока и Запада, заједничка нит између нација које су сада подељене.

„Море соли“ нас води кроз причу о највећој резерви литијума на свету у Боливији. Уочи енергетске промене, цела планета ће делити њихову будућност и судбину.

Са глобалним протестима у порасту, „Драга будућа децо“ је филм о новој генерацији у срцу ове сеизмичке политичке промене.

“Једном када сазнаш” нас води на пут који ће узбуркати емоције у нашим срцима и мисаоне процесе у главама. Суочени са реалношћу климатских промена и смањења ресурса, делује да је колапс наше индустријализоване цивилизације неизбежан. Редитељ Емануел Капејин у потрази за одговорима, упознаје климатске научнике, активисте који заступају директну демократију, покрете грађанске непослушности, све оне који се боре да пронађу излаз из ове ситуације.

Филмови кратког и средњег метра својим квалитетом све више парирају високобуџетним филмовима. Скоро сви филмови овог програма су из 2021. и 2022. године и распоређени су у три категорије – кратки метар, средњи метар и анимирани филм.

Програм фестивала можете преузети ОВДЕ.
Овогодишње издање Green Феста су подржали Делегација Европске уније, Француски институт и амбасада Француске, Hajnrih Bel фондација, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда, Министарство културе РС, као и многобројни партнери и пријатељи фестивала.

Трејлери дугометражних филмова ОВДЕ.

Извор: Стартуј

Leave a comment