Један од дамских детаља је свакако његово величанство шешир. Некада је био део класичног дамског стајлиинга, сада се реће виђа.

Да ли су шешири изашли из моде или су сведени само на одређене ретке прилике у којима се могу носити?

unplash. com.  Да ли бисте понели црвени шешир који слути на радост?

 

 

 

 

 

 

Користио се од давнина при раду у пољу као заштита од врућине, тако да су га носили и мушкарци и жене на селу, али је препознатљив као дамски одевни предмет. У прошлости је шешир означавао припадност одређеној вишој друштвеној класи. Постоје каубојски, планинарски, ловачки шешир, такође ту су и цилиндар шешир, тзв. сомбреро и панама.

Панама шешир је сламнати летњи шешир од токиле настао у Еквадору. Обично је од беле ланене тканине.

Цилиндрични шешир је у прошлости био симбол високог положаја и био је дуго заступљен  у  дипломатији. Правили су се у облику цилиндра од дабровог крзна. Носили су их и као део униформе полицајци и поштари. Као симбол више класе био је погодан за исмевање од сатиричара па је његово ношење полако ишчезавало. Данас је постао  симбол за мађионичаре.

Сомбреро шешир који потиче из Мексика  разних је боја, шара, дезена, са украсима. Широког је обода са украсима најчешће од филца. Симбол је за Маријаче – мексичке музичаре.

Већина шешира се израђују од сламе, даброве или зечије длаке, вуне, коже, платна, баршуна, а у новије време и од синтетике.

Жене су после Првог светског рата  скупљале косу у пунђу, а уз такву фризуру ношени су шешири и капе  који су били украшени тракама, порубима, перјем. Такође су се носили турбани, тијаре, свилене траке око главе.

Деценију касније богатство облика и украса шешира  је нарасло: капе у облику левка, феса, са мноштвом украса у виду воћки,  дијадеме и турбани са нојевим перјем.

Шешир је био обавезни одевни предмет међуратне даме.  У Београду је било доста модистеријских салона у којима су продавани шешири. Прва Српкиња која је завршила Академију моде у Паризу, Ена Петровићева отворила је 1921. модистеријски салон. Продавала је најелегантније модне шешире по париској моди.

Шешир је и дан данас део стајлинга за праве даме које умеју да га носе и као такав – са једне стране рустичан и етно, а са друге стране урбан и екстравагантан  – он ће увек бити у моди. Осим за плажу, као створен је за дивне вечерње свечане прилике. Иако је данас рајф преузео примат због своје практичне улоге да подигне косу, шешир је господски аксесоар који се бира наспрам конкретне одевне комбинације, као и конкретне прилике.

Комбинација са шеширом – за смеле, одважне, образоване, софистициране, жене са стилом и харизмом.

Привуци пажњу и симпатије  свих на гала вечери и уздугнуте главе заблистај са оригиналним шеширом!

Сузана Марјановић

Leave a comment