Изложба фотографија ,,Једина моја” отворена је синоћ у Галерији Форма – УПИДИВ уз присуство бројне публике, новинара и уметника. Ауторка изложбе је фоторепортерка нашег портала Марија Ердељи, а тема фемицид у Србији и начин на који медији извештавају о њему.

Изложба Једина моја представља одговор на погрешну праксу у медијима када је извештавање о женама жртвама насиља у питању и постављена је у оквиру светске кампање ,,16 дана активизма против насиља над женама”.

Изложбу су отворили председник УПИДИВ-а Ненад Лазић, уредница нашег портала Сања Ђукић и новинарка и ауторка емисије Жена у кутији Тамара Сријемац.

– Ове године је преко 30 жена изгубило живот због насиља у породици, тако да је ова изложба заправо настала из идеје и жеље да не окрећемо главу од овако битне теме у друштву и да пробамо некако да искоренимо тај фемицид. Ово су мали кораци, али се надам да управо овакви пројекти и овакве изложбе, трибине, ће успети да направе барем мали искорак у друштву и да промене барем тај један део – рекла је ауторка Марија Ердељи.

Марија Ердељи је завршила основне и мастерске студије фотографије на Академији уметности у Новом Саду, а од тада до данас остварила броје професионалне успехе: учествовала је на преко 60 заједничких изложби и 9 самосталних, представљала Србију на међународним пројектима, објавила књигу фотографија ,,Наши дани” према монодрами Радослава Миленковића, остварила сарадњу са бројним интернационалним магазинима, и за свој рад добила бројна признања и награде. Са порталом Омладинске новине сарађује од 2015. године.

Изложбу Једина моја посетиоци могу да погледају у Галерији Форма до 4. децембра, a медијима су на располагању у отвореној бази.

 

 

 

Leave a comment